Hoppa till innehållet

Måns Gahrton

Måns tittar in i kameran. Han har grått kort hår, glasögon och svart tröja.
Foto: Stefan Tell
  • Författare
Född:
1961 i Lund, Skåne.
Genre:
Vänner, kärlek, roligt.
Mest känd för:
Bokserierna "Hotell Gyllene Knorren" och "Eva & Adam" som han gjort tillsammans med Johan Unenge.

De flesta har någon gång stött på någon av Måns alla figurer - Rosa, Brutus Bengtsson eller kanske familjen Rantanen. Han har skrivit massor av älskade barnböcker som också har blivit film, tv och julkalender.

Måns föddes i Lund men växte upp i Stockholm. Han var tidigt intresserad av att berätta historier. Han ritade sin första serie när han var fem år och skrev sin första bok när han var sex år.

Ett lyckat samarbete

Hans intresse för att skriva höll i sig, men han blev inte författare på en gång. Först utbildade han sig till jurist.

När han träffade tecknaren Johan Unenge på en fest fick de en gemensam idé. Måns kunde skriva och Johan rita och tillsammans kom de på att de ville göra ett seriealbum. Redan nästa dag började de samarbeta och hittade på seriefiguren Agent Annorlunda. År 1986 kom det första seriealbumet med agenten ut som hette "Samvetssamlaren".

Måns och Johan har sedan dess skapat många böcker tillsammans. Bokserierna "Hotell Gyllene Knorren", "Eva & Adam" och "Livet enligt Rosa" är några exempel. Det har också gjorts tv-serier och filmer av Måns och Johans böcker, bland annat var "Hotell Gyllene Knorren" julkalender 2010.

Att resa ger bra idéer

Måns har skrivit många böcker på egen hand och även samarbetat med andra tecknare. Hans berättelser är ofta roliga och underhållande och tar upp ämnen som många barn kan känna igen sig i. Han har även skrivit bilderböcker som riktar sig till små barn, faktaböcker om fotboll och ungdomsböcker.

Sin inspiration hittar Måns överallt, det kan vara sådant som han ser eller läser. Att resa ger honom också många bra idéer.

Måns bor i Nacka utanför Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, februari 2021.

Källor: Bokförlaget Bonnier Carlsen, Nationalencyklopedin

Visste du?

  • Eva & Adam från början var en tecknad serie i tidningen Kamratposten.

  • Måns ville bli fotbollsproffs när han var liten.

  • När Måns var barn läste han mycket "Tintin".