Hoppa till innehållet

Maria Frensborg

Maria står vid en stenmur och ler in i kameran. Hon har brunt halvlångt hår och bruna ögon.
Foto: Eva Lindblad
  • Författare
Född:
1974 i Uppsala, Uppland.
Genre:
Vänner, roligt, fakta.
Mest känd för:
Bokserien om Morris Mohlin och bokserien "Yumi & Tomu".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Läs många böcker och fundera över hur de är uppbyggda. Ett annat tips är att göra en plan för sin berättelse. Man kan exempelvis börja med att bestämma hur boken ska sluta.

Stål-Stella, Sorken och Morris Mohlin är bara några av de som man kan lära känna i Marias böcker. Hon skriver om många olika ämnen för olika åldrar - allt från ung kärlek och kompisbus, till faktaböcker.

Maria föddes i Uppsala men växte upp i Härnösand. När hon blev äldre flyttade hon tillbaka till Uppsala för att studera. Hon började sedan arbeta som lärare på gymnasiet i svenska och engelska.

Fick idén om en hemlig klubb

När Maria läste barnböcker för sina barn fick hon idén till en egen bok. Den skulle handla om en hemlig klubb. Hon skrev ett bokmanus om de två busiga kompisarna Ellen och Sorken och skickade in till fyra olika bokförlag. Ett bokförlag ville ge ut den och det blev Marias första bok, "Ellen, Sorken och hemligheten" som kom ut 2012.

Sedan dess har hon skrivit många böcker, allt från bilderböcker för små barn till ungdomsböcker. Ämnen hon skriver om är exempelvis kärlek och vänskap, men hon har även skrivit en faktabok om parkour, lättlästa böcker för vuxna och deckarserien om Stål-Stella.

Hämtar inspiration från sin barndom

Det roligaste med att skriva böcker tycker Maria är när det flyter och hon glömmer tid och rum och är helt inne i boken som hon skriver. Hon tycker också att det är ”roligt att få vara statsminister över en egen värld och bestämma vad som ska hända”. Hon hämtar sin inspiration främst från sin egen barndom, men även från sina egna barn.

Maria är bosatt i Uppsala.

Text: Barnens bibliotek, augusti 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2016, bokförlaget Bonnier Carlsen.

Visste du?

  • Maria gillar att åka skateboard.

  • Maria är medförfattare till bokserien "Yumi och Tomu".

  • Karaktären Stål-Stella kom till efter att Maria var på biblioteket och saknade böcker med kvinnliga superhjältar. ”Då tänkte jag att jag kan skriva en sådan bok!”.

  • Marias favoritgodis är saltlakrits och hennes favoritmat är sushi.

Foto: Stefan Tell

Youtubers som blir författare

Tomu och Yumi är youtubers som nu kliver in i bokvärlden. Tillsammans med författaren Maria Frensborg och illustratören Gustaf Lord har de nu skrivit "Yumi & Tomu - I Spelmästarens händer".