Hoppa till innehållet

Maria Gripe

Maria står vid en stenmur och ler in i kameran. Hon har brunt halvlångt hår och bruna ögon.
Foto: Owe Sjöblom
  • Författare
Född:
1923 i Vaxholm, Södermanland.
Genre:
Spännande, vänner, sagor.
Mest känd för:
"Hugo och Josefin", "Tordyveln flyger i skymningen" och "Skuggserien".

Redan som 10-åring berättade Maria långa sagor för sina småsyskon. Som vuxen blev hon en av Sveriges mest kända författare och hon har skrivit många älskade klassiker.

Maria Gripe föddes i Vaxholm men flyttade till Örebro när hon var sex år. Hon började tidigt att berätta egna sagor och berättelser. Enligt henne själv underhöll hon sina småsyskon med långa historier innan de skulle sova.

Blev känd med Hugo och Josefin

När Maria fick barn ville hennes dotter höra sagor. Då började Maria skriva på allvar. Hennes första bok kom ut 1954 och hette "I vår lilla stad". Några år senare kom böckerna som gjorde henne till en riktigt känd författare. 1961 kom boken "Josefin", som följdes av två böcker till om Josefine och Hugo. De handlar om klasskamraterna Hugo och Josefin som är olika varandra, men som har en djup vänskap.

Efter det skrev Maria flera andra böcker som också har blivit klassiker. "Glasblåsarns barn", "Agnes Cecilia" och "Tordyveln flyger i skymningen" är bara några exempel. Hon skrev också en bokserie om pojken Elvis. I fem böcker får man följa Elvis och hans liv som och bästa vännen Annarosa.

Spänning och mystik

Maria är känd för att skriva spännande. Hon skrev flera böcker som är fyllda med mystik och gåtfulla personer. En av hennes mest kända bokserier heter "Skuggserien". Den består av fyra böcker och handlar om Berta och den gåtfulla Carolin som bär på många hemligheter.

Allt som allt skrev Maria 38 böcker. Flera av hennes böcker har blivit film eller tv-serier. De flesta böcker var illustrerade av hennes man, konstnären Harald Gripe. Hon dog i april 2007, 83 år gammal.

Text: Barnens bibliotek, mars 2022.

Källor: Nationalencyklopedin, bokförlaget Bonnier Carlsen.

Visste du?

  • Marias böcker är översatta till nästan 30 olika språk.

  • När Maria var tonåring skrev hon poesi. Men hon beskrev sin poesi som ”bedrövlig”.

  • Under sin karriär fick Maria massor av priser. Mest betydde nog H.C. Andersen-medaljen. Marias egen pappa tyckte nämligen att det bara funnits en enda riktig författare genom tiderna: H.C. Andersen!