Hoppa till innehållet

Marie Oskarsson

Marie Oskarsson har långt ljus hår. Hon står framför en tegelvägg med graffiti.
Foto: Emelie Asplund
  • Författare
Född:
1962 i Göteborg.
Genre:
Kärlek, vänskap, humor, sport, fakta.
Mest känd för:
Bokserierna "Vänner 4ever" och "Jack och kärleken".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Sitt still och skriv. Det kan kännas segt och långtråkigt, men det är enda sättet att få fram texten. De flesta författare gör precis så – de sitter och skriver varje dag och väntar inte på att inspirationen ska komma. Sedan gäller det att tro på det man gör, även om andra säger att de inte gillar eller tror på det du håller på med.

Vänskap, vardag och starka känslor - allt finns i Maries böcker. Men hon har även skrivit om sport och om barns rättigheter. 

Marie föddes i Göteborg och flyttade till Hjo när hon var nio år. Hon gillade att både läsa och skriva redan när hon var liten och gick mycket till biblioteket. Intresset för skrivande gjorde att hon började utbilda sig till journalist 1981. Sedan dess har Marie arbetat med att skriva på olika sätt.

Skrev första boken tillsammans med sonen

Hennes första barnbok kom till när hennes son Nils inte ville göra sin läsläxa som han fått från skolan. Hon bestämde sig för att skriva en bok som han ville läsa och Nils fick själv rita bilderna till boken. Det blev Maries första bok som kom 2001 och den fick heta "Bläckfiskresan".

Idag är Marie en välkänd barnboksförfattare. Hon skrivit många olika typer av barnböcker, allt från pekböcker för små barn till faktaböcker. Maries böcker handlar ofta om vardagliga berättelser som alla kan känna igen sig i. En av hennes mest omtyckta bokserier är "Vänner 4-ever" som handlar om fyra kompisar som går på lågstadiet.

Är både författare och journalist

Marie har också skrivit faktaböcker, bland annat en bok om mens och en om barns rättigheter. Hon har även skrivit böcker tillsammans med andra författare. Ishockeyjournalisten Ida Björnstad och Marie har skrivit hockeyboken "Bit ihop" och hon samarbetade med Prinsessan Madeleine i boken "Stella och hemligheten".

När Marie inte skriver böcker jobbar hon som journalist på både dagstidningar, radio och veckotidningar. Hon är bosatt i Göteborg.

Text: Barnens bibliotek, oktober 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2021, Bokförlaget Rabén & Sjögren, bokförlaget Bonnier Carlsen.

Visste du?

  • Marie har provat på alla möjliga olika sorters jobb. Hon har bland annat sorterat musiknoter, jobbat på hotell, som barnflicka, i butik och i en fiskaffär!

  • Om Marie måste välja endast en författare som har inspirerat henne så blir det Barbro Lindgren. ”Jag älskade verkligen alla hennes böcker – de roliga böckerna om Loranga och de sorgliga, känslosamma dagboksböckerna som "Jättehemligt" och "Världshemligt"”.

  • Marie hämtar inspiration till sina böcker från verkligheten. ”Det kan vara en väldigt liten sak, eller en stor sak som när min yngste son var så väldigt kär när han gick på lågstadiet. Det inspirerade mig många år senare till att skriva "Fråga chans"”.