Hoppa till innehållet

Markus Zusak

Markus står utomhus och ler in i kameran med ett brett leende.
Foto: Press Bokinfo
  • Författare
Född:
1975, i Sydney i Australien.
Genre:
Historia, spänning, vänskap.
Mest känd för:
”Boktjuven”.

När Markus skrev på sin bok ”Boktjuven” trodde han att ingen skulle tycka om den. Vem skulle vilja läsa en sorglig bok som har döden som berättare? Det visade sig att många ville läsa den och boken blev en enorm succé.

Markus växte upp i Sydney i Australien. Hans mamma kommer från Tyskland och hans pappa från Österrike och i Markus familj pratade de tyska hemma. Båda hans föräldrar hade upplevt andra världskriget när de var barn. När de var i 20-årsåldern flyttade de till Australien. Där bildade de familj och Markus var det yngsta barnet i familjen.

Berättelsen om boktjuven Liesel

Hittills har Markus skrivit sex böcker, fyra av dem har kommit ut på svenska. Hans första bok kom ut 1999 och hette ”The Underdog”. Hans stora genombrott som författare kom med ”Boktjuven” som kom ut 2005. 
Den handlar om föräldralösa Liesel som växer upp i Tyskland under andra världskriget. Liesel är boktjuven som stjäl böcker från nazisterna, från borgmästarens bibliotek och överallt där hon kan finna dem. Böckerna öppnar nya världar för henne och hon delar dem med grannar och vänner. Det är en berättelse som handlar om vänskap och mod, men också om Liesels eget skrivande som räddar hennes liv. 

Skriver även för vuxna

”Boktjuven” gjorde Markus till en mycket känd författare. Berättelsen om Liesel är sorglig, men det finns ändå ljusglimtar i historien. Markus säger att han ville skriva om ”den hemskaste tidens finaste ögonblick”. Han tycker att boken blev ”svart, men hoppfull”.
Den populära berättelsen ”Boktjuven” blev film 2013. Markus har inte bara skrivit böcker för barn och unga, utan även för vuxna.

Han är bosatt i sin barndomsstad Sydney.

Text: Barnens bibliotek, maj 2023.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek, B. Wahlströms Bokförlag.

Visste du?

  • Markus böcker har översatts till mer än 40 olika språk. Hans böcker har sålts i mer än 16 miljoner exemplar!

  • Markus trodde inte att ”Boktjuven” skulle bli en succé. Han tänkte att boken var alldeles för lång och att den var för sorglig.

  • Markus har använt många av sin mammas och pappas berättelser i ”Boktjuven”? ”Båda mina föräldrar är bra på att berätta och ur deras historier växte den värld fram som kommer till liv i boken”.