Hoppa till innehållet

Mårten Sandén

Mårten Sandén har grått lite yvigt hår. Han tittar intensivt in i kameran.
Foto: Ulrica Zwenger
  • Författare
Född:
1962 i Stockholm.
Genre:
Spänning, deckare, humor, vänskap, kärlek, rysare.
Mest känd för:
Bokserien om Petrinideckarna.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Det absolut bästa sättet att lära sig skriva är att läsa mycket. Gärna olika sorters böcker, från olika tider och olika länder. Sedan är det alltid bra att vara intresserad av språk och ord, för de är verktygen man använder när man berättar.

Mårten har nästan alltid en berättelse på gång. Han beskriver skrivandet som ”en maskin som kan gå på vilket bränsle som helst”. Dessutom skriver han inte bara böcker, utan också musik.

Mårten föddes i Stockholm, men växte upp i Skåne. Han tyckte om att läsa när han var barn och hittade gärna på egna historier.  När han lärde sig att spela gitarr i 10-årsåldern blev musik hans stora intresse. Han gillade att sjunga och spela, men allra mest att skriva låtar, berättar han.

Ville bli låtskrivare

När Mårten blev äldre var han helt inriktad på att bli låtskrivare. Han bestämde sig ändå för att utbilda sig till psykolog, han skulle bli pappa och behövde en säker inkomst. I dag har Mårten inte jobbat en enda dag som psykolog, däremot har han fortsatt att skriva låtar till en rad olika artister.

I mitten av 1990-talet fick Mårtens vän och illustratör David Polfelt frågan om han ville göra en bilderbok. Mårten fick skriva texten till boken som fick heta "Roy och Perry räddar en varg". Den kom ut 1995 och blev hans första barnbok. Sedan dess har han skrivit över 40 barnböcker.

Berättelserna börjar alltid med något litet

Mårten skriver både för barn och ungdomar. Hans böcker kan innehålla allt från magi och mystik till spänning och kärlek. Idéerna till hans böcker brukar alltid börja med något litet. Det kan vara person han träffar, en plats han läser om eller en speciell situation som känns intressant, berättar han.

Han är allra mest känd för böckerna om Petrinideckarna. I den bokserien får man följa tvillingarna Peter och Petra och kompisen Lucy när de löser brott. Mårten är bosatt i Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, juli 2022.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2022.

Visste du?

  • När Mårten var liten var han intresserad av att bli inredningsarkitekt. ”Jag beställde hem en massa kataloger från olika byggföretag och möblerade om på mitt rum varje dag”, berättar han.

  • Mårten har spelat i ett punkband. Han upptäckte dock att han hellre skrev låtar än att stå på scenen. Idag har han skrivit massor av låtar till andra artister, bland andra Alcazar, Darin och Charlotte Perrelli.

  • Mårten nästan alltid har berättelser på gång i sitt huvud. ”Jag går ofta omkring och tänker på idéer. På så sätt växer berättelserna långsamt fram, tills jag känner att jag kan börja skriva dem”