Hoppa till innehållet

Martin Olczak

Martin Olczak, i skägg och glasögon, står utomhus i fint sommarljus. Bakom honom syns ett grönt träd och en husfasad.
Foto: Magnus Liam Karlsson
  • Författare
Född:
1973 i Stockholm.
Genre:
Spänning, humor, vänskap, äventyr, fantasy.
Mest känd för:
Bokserien om Megakillen och bokserien om Jack.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Läs mycket. Titta noga hur andra författare gör och gör sedan något annorlunda. Man måste hitta sin egen stil och röst, men för att kunna det tror jag det är bra om man förstår hur andra gör.

Tillsammans med sin sambo Anna har Martin skapat två riktiga succéer – "Megakillen" och bokserien om Jack. I böckerna blandas spänning och magi med verklighet.

Martin är född och uppvuxen i Stockholm. Han gillade att läsa redan som liten och serieböckerna om Asterix var en av de första böckerna han verkligen fastnade för.

Skriver om en rödklädd superhjälte

Martin skriver barnböcker tillsammans med sin sambo Anna Sandler som gör illustrationerna. Den första boken som de gjorde hette "Naken om baken" och den kom år 2000. Det är en bilderbok för små barn som handlar om nakenhet.

Sex år senare, 2006, kom den första boken om Megakillen. Boken hette "Den stora hemligheten" och handlar om en helt vanlig kille som bestämmer sig för att bli en hemlig superhjälte. Berättelsen om den rödklädda Megakillen blev mycket uppskattad och det blev en hel bokserie.

Viktigt att inspireras av verkligheten

År 2011 kom första delen i serien "Jakten på Jack". Jack letar efter sina föräldrar som har blivit förtrollade och under jakten stöter han på många olika sagoväsen. Äventyrsserien om Jack utspelar sig i riktiga Stockholms-miljöer som i tunnelbanan, på Gröna Lund och i Gamla stan. För Martin var det viktigt att ta inspiration från verkligheten. Han tycker att det blir mer magi att placera troll och varulvar i den riktiga staden än i en sagovärld.

Förutom att skriva barnböcker har Martin bland annat skrivit en deckare för vuxna, skrivit manus för film och tv och jobbat som journalist. Han är bosatt i Stockholm och han hejar på Stockholmslaget Hammarby.

Text: Barnens bibliotek, oktober 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2015, bokförlaget Rabén & Sjögren, Nationalencyklopedin.

Visste du?

  • Martin alltid har älskat att läsa. När han var liten var han väldigt förtjust i Asterix och han var tidig med att fastna för Harry Potter.

  • Om Martin skulle ha en superhjältekraft skulle han vilja kunna peta på elaka skurkar och att de vips, skulle bli snälla och omtänksamma.

  • Han skrev manus till radiojulkalendern 2019 som hette "Biggest Bang". Den handlade om två syskon som färdades i universum tillsammans med en talande hund.

  • Martin tycker inte om att prata om sina böcker. Han är lite rädd för att magin kring boken ska försvinna, om man får reda på hur den kom till.