Hoppa till innehållet

Mats Berggren

Mats sitter inne på ett kontor. Han har grått, kort hår, glasögon och en randig skjorta.
Foto: Peder Lingden
  • Författare
Född:
1957 i Södertälje, Södermanland.
Genre:
Spännande, kärlek, barn i världen, ungdomsböcker.
Mest känd för:
"Onsdag kväll strax före sju" och "Rami och Jonatan".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Det viktigaste är att ha något att berätta. Har du det kan du lära dig sätt att berätta det på.

Efter att ha jobbat flera år på fabrik bestämde sig Mats för att skriva en bok. Han tyckte att det saknades böcker om människor som honom och de han jobbade med. Idag är Mats författare på heltid.

Mats växte upp i Södertälje, söder om Stockholm. Där finns en stor lastbilsfabrik som många arbetar på. Även Mats började jobba där efter att han hade gått ut skolan.

Första boken tog tre år att skriva

När Mats var 25 år började han skriva på en bok. Han tyckte att det inte fanns böcker som handlade om folk som honom själv och hans arbetskamrater. Boken tog tre år att skriva och kom ut 1987 och hette "Orent ackord". Den handlar om en kille som jobbar på en bilfabrik och blir kär i en tjej som är skådespelerska.

Sedan dess har Mats skrivit många böcker, både för unga och för vuxna. Han är väldigt intresserad av politik och samhället vi lever i. Han skriver ofta om hur vårt samhälle är och vad som är bra och dåligt med det. Böckerna kan handla om hur det är att jobba i fabrik, att bo i en förort eller att komma till Sverige som ensamkommande flykting.

Vill få läsaren att tänka

Med sina böcker vill han peka på problem och konflikter och att läsaren själv ska tänka vidare på problemen. Han får många gånger inspiration till nya bokidéer när han gör författarbesök på skolor och träffar ungdomar.

Genom åren har Mats fått flera priser. Bland annat vann han priset Spårhunden 2014 för årets bästa barn- och ungdomsdeckare för sin bok "Onsdag kväll strax före sju". Förutom att skriva böcker skriver även Mats pjäser. 

Han är sedan många år bosatt i Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, oktober 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2015, Nationalencyklopedin, Mats egen hemsida: www.matsberggren.com.

Visste du?

  • Mats skriver helst ungdomsböcker. Han tycker att tonåren är en viktig tid i livet när man funderar över stora livsfrågor. För honom är hans tonårsböcker ett sorts samtal mellan den vuxne Mats och tonåringen som fortfarande bor kvar i honom.

  • Ett av Mats intressen är att titta på fåglar. Han kallar sig för en riktig fågelskådare.

  • Mats hejar både på fotbollslaget GAIS från Göteborg och Stockholmslaget Hammarby.