Hoppa till innehållet

Mats Vänehem

Mats har kort snaggat hår, blåa ögon och grått skägg. Han har en gråblå skjorta på sig.
Foto: Christine Olsson
  • Författare
  • Illustratör
Född:
1967 i Örebro, Närke.
Genre:
Historia, humor, fakta, vänskap, äventyr.
Mest känd för:
Böckerna om Halvdan Viking.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Att rita människor på ett levande sätt är det svåraste som finns. Var inte rädd att försöka och ge inte upp för att det är svårt! Det tar lika lång tid att bli bra på att rita som det har tagit för Zlatan att bli en bra fotbollsspelare.

Historia och att rita är två ämnen som intresserar Mats. Han får jobba med båda sina favoritämnen när han illustrerar och skriver böcker om vikingar och riddare.

Mats växte upp i Örebro. Han tyckte mycket om att rita redan som barn. När han var 23 år flyttade han till Stockholm och började jobba som illustratör.

Jobbade på museum

Lite senare i livet blev han intresserad av historia och utbildade sig till arkeolog. Han jobbade som arkeolog i 15 år och arbetet innebar bland annat att han jobbade på museum och gjorde utgrävningar. På en utgrävning letar och gräver arkeologen i marken efter spår från förr i tiden.

Samtidigt som han arbetade som arkeolog arbetade han som tecknare. I dag är han illustratör på heltid och han illustrerar ofta historiska böcker. Han har bland annat gjort bilderna till Martin Widmarks bokserie om Halvdan Viking. I böckerna får man följa vännerna Halvdan och Meia som lever i Sverige på vikingatiden.

Vann pris för ”Vikingar”

Mats har även skrivit och illustrerat faktaböckerna ”Vikingar” och ”Hitta historien”. I ”Vikingar” får man bland annat läsa om hur vikingar levde och vilka gudar de trodde på. Boken fick priset Carl von Linneplaketten 2016 för årets bästa faktabok för barn och unga.

Genom åren har Mats skapat bilder för en rad olika saker, inte bara barnböcker. Du kan bland annat hitta hans bilder i tidningar, böcker för vuxna och i utställningar på museer. Han är bosatt utanför Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, augusti 2023.

Källor: Tidigare intervju med Barnens bibliotek 2017, bokförlaget Bonnier Carlsen.

Visste du?

  • Mats tycker det är roligast att rita fula, lortiga och lite dumma figurer. Ett par favoriter är Asta och Grimulf i böckerna om Halvdan Viking.

  • Penna, papper, pensel och tusch är Mats främsta verktyg när han ritar. ”Jag ritar upp grunden med penna på papper och färglägger sedan med flytande tusch och pensel”.

  • Mats tycker om att jobba som arkeolog. ”I det jobbet får man använda både huvudet och kroppen och vara mycket ute i friska luften”, säger han.