Hoppa till innehållet

Mats Wänblad

Mats har kort hår, grått skägg och svarta glasögon. Han bär en grå skjorta och tittar in i kameran.
Foto: Kajsa Göransson
  • Författare
Född:
1964 i Stockholm.
Genre:
Fakta, deckare, sport, humor, läroböcker.
Mest känd för:
Sina många faktaböcker och bokserien om familjen Monstersson.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Tänk på vad en författare väljer att berätta och inte berätta i sin text. Blir det mest spännande om du är ute och fiskar och det inte nappar alls, eller ska bamsefisken fastna på kroken direkt?

Mats har skrivit om både familjen Monstersson och fotbollstjejen Lovisa, men framför allt är han känd för sina faktaböcker. Allt är spännande om man tittar närmare på det, tycker han.  

När Mats växte upp hade han alltid böcker runt omkring sig. Hans mamma jobbade nämligen på bibliotek. Han älskade att läsa, men var inte lika intresserad av att skriva. Trots att han är författare känner han likadant i dag - att läsa är njutning, att skriva är jobb, tycker han.

Gick från förskollärare till författare

Efter gymnasiet arbetade Mats på fritids och utbildade sig sedan till förskollärare. Under tio år arbetade Mats på förskola och när han var ledig skrev han. Till slut fick han tre böcker utgivna på samma gång. År 1996 kom en faktabok, en lärobok och en bilderbok. Hans första bilderbok hette ”Lilleving” och den handlade om en fågelunge som hade för små vingar för att kunna flyga.

I dag är Mats författare på heltid. En av hans mest kända bokserier handlar om familjen Monstersson. Böckerna handlar om vännerna Ebba och Boris och om Boris familj som är monster. Tillsammans med Lena Ollmark har han också skrivit de spännande böckerna om den mystiska staden Krabbsjögrund.

Roligt och knepigt att översätta

Framför allt är Mats känd för sina faktaböcker. Han har bland annat skrivit bokserien ”Så funkar det”. I hans faktaböcker kan du exempelvis läsa mer om hjärnan, kroppen, fordon eller universum.

Förutom att vara författare arbetar Mats även som översättare. Han översätter böcker från engelska till svenska. Att översätta andra författares texter är ett jätteroligt jobb som också kan vara ganska knepigt, tycker Mats. Han är bosatt i Stockholm.  

Text: Barnens bibliotek, 22 augusti 2023.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2023.

Visste du?

  • När Mats var liten ville han bli hockeyproffs. Pilot och arkitekt var andra yrken som han tyckte verkade spännande.

  • Mats har skrivit ABC-klubben som många elever i skolan lär sig att läsa med under lågstadiet.

  • När Mats börjar skriva en bok hittar han alltid på karaktärerna först. ”Huvudpersonerna är nog alltid mer eller mindre jag själv. Eller, rättare sagt, de är vissa delar av mig”, säger han.