Hoppa till innehållet

Michael Morpurgo

Michael sitter i en soffa. Han har kort hår, skjorta och kavaj.
Foto: Press Bokinfo
  • Författare
Född:
1943 i St Albans i Storbritannien.
Genre:
Spännande, förr i tiden, vilda djur.
Mest känd för:
"Flamingopojken", "Min vän skuggan" och "Flykten från den brinnande staden".

När läraren Michael fick slut på historier att berätta för sina elever började han hitta på egna. Idag har han skrivit långt över hundra böcker som älskas av både barn och vuxna.

Michael föddes 1943, samtidigt som det andra världskriget pågick. Hans pappa var ute i kriget medan Michael, hans bror och hans mamma bodde kvar i England. När kriget var slut och pappan kom tillbaka skilde sig hans föräldrar. Mamman hade träffat en ny man och tillsammans med honom flyttade familjen till London.

Michael fick gå på internatskola i sex år. Det är en skola där man även bor och har alla sina måltider. Michael trivdes inte alls och längtade hem.

Bra på att berätta

Han utbildade sig till lärare och började jobba på skola. Ibland läste han berättelser för eleverna och när han inte hade några kvar började han hitta på egna. Han upptäckte att han var rätt bra på att berätta. 1974 kom hans första bok som hette "It Never Rained: Five Stories".

Fram till idag har Michael hunnit med att skriva runt 130 böcker – både kapitelböcker och bilderböcker. Alla har inte blivit översatta till svenska, men de finns att läsa på engelska.

Alla varelser lika mycket värda

Michael har en bred publik som gillar hans böcker, både barn och vuxna. Många böcker handlar om djur och han har ett tydligt budskap att alla varelser är lika mycket värda, både djur och människa.

Flera av Michaels berättelser har blivit tv och film. Bland annat har boken "War Horse" gjorts till film av regissören Steven Spielberg. Michael är en mycket känd författare i Storbritannien. Han är så pass känd att en annan författare har skrivit en bok om hans liv, den boken heter "War child to war horse".

Text: Barnens bibliotek, augusti 2021. 

Källor: Bokförlaget B Wahlströms, Michaels officiella hemsida: www.michaelmorpurgo.com

Visste du?

  • När Michael gick i skolan älskade han att sjunga och att spela rugby.

  • I Storbritannien har man "Michael Morpurgo month". Den infaller i februari och då uppmärksammas Michaels böcker lite extra.

  • Michael och hans fru har en organisation som gör att stadsbarn kan få prova på lantliv. Organisationen Farms for city children har funnits i 40 år och hittills har 90 000 barn deltagit!