Hoppa till innehållet

Michelle Magorian

Michelle Magorian tittar in i kameran. Hon har halvlångt ljust hår och en svart tröja.
Foto: Press Pica
  • Författare
Född:
1947 i Portsmouth i England.
Genre:
Vänskap, historia, kärlek, skräck, spänning.
Mest känd för:
”Godnatt Mister Tom”.

Michelle är både skådespelare och författare. Allra mest känd har hon blivit som författare och för sin första bok – ”God natt Mister Tom”.

Michelle föddes i England, men växte upp i Singapore och i Australien. Hennes mamma kom från Wales och hennes pappa kom från Irland. När hon var nio år flyttade hon tillbaka till England.

Intresserad av både teater och skrivande

När Michelle blev äldre bestämde hon sig för att bli skådepelare. Hon utbildade sig på flera skolor, i både Paris och London. Förutom att lära sig skådespela studerade hon också balett och sång. När hon var 19 år gick hon även en skrivarkurs, eftersom hon var intresserad av att skriva.

Under många år arbetade Michelle som skådespelare. Samtidigt fortsatte hon att skriva. En lärare tyckte att en av hennes berättelser var så bra att Michelle borde skicka den till ett bokförlag. Det var berättelsen ”Godnatt Mister Tom” som kom ut som bok i Storbritannien 1981.

”Godnatt Mister Tom” blev en klassiker

Boken blev en stor succé och den räknas som en modern klassiker. Boken handlar om pojken William som får flytta från London ut på landet när andra världskriget startar. Han hamnar hos den gamla Mister Tom och de bygger upp en fin vänskap.

Michelle har skrivit flera böcker för ungdomar. Precis som ”Godnatt Mister Tom” handlar många av dem om unga människor som möter utmaningar och förändringar i sina liv. Hennes böcker berättar alltid historien från den unga människans ögon. Flera av hennes böcker utspelar sig i Storbritannien under och efter andra världskriget.

Under årens lopp har Michelle fått många priser för sina böcker. Hon är bosatt utanför London.

Text: Barnens bibliotek, januari 2023.

Källor: Källor: Bokförlaget Rabén & Sjögren, bokförlaget Hedvig, Michelles egen hemsida: www.michellemagorian.com.

Visste du?

  • Michelle har gått i en skola för att lära sig att mima. När hon var ung studerade hon hos en känd fransk mimartist som hette Marcel Marceau.

  • ”Godnatt Mister Tom” har blivit både teater, film och musikal. Den har också översatts till 13 olika språk.

  • Michelles efternamn, Magorian, kommer från landet Armenien.