Hoppa till innehållet

Michelle Paver

Michelle Paver ler in i kameran. Hon har brunt hår i page och bär en brun stickad tröja.
Foto: Charles Shearn
  • Författare
Född:
1960 i Malawi men växte upp i London.
Genre:
Äventyr, spänning, historia, fantasy.
Mest känd för:
Serien "Vargbröderna".

Den spännande serien Vargbröder har gjort Michelle känd som barnboksförfattare. Toraks äventyr på stenåldern har fängslat många läsare i många länder.

Michelle föddes i Nyasaland, ett afrikanskt land som numera heter Malawi. Hennes pappa kom från Sydafrika och hennes mamma från Belgien. När hon var tre år flyttade de till England.

Båda hennes föräldrar jobbade på en tidning och redan när Michelle var fem år lånade hon mammans skrivmaskin och skrev berättelser.

Längtade efter att få skriva

Michelle utbildade sig till advokat, men hon längtade efter att få skriva. Hon tog ledigt från jobbet ett helt år och reste och skrev på ett bokmanus. År 2000 kom hennes första bok ut, det var en bok för vuxna som hette "Without charity".

Nu började Michelle arbeta som författare på heltid och 2004 kom den första boken i serien "Vargbröder". Serien har blivit en enorm succé och boken har getts ut i över 30 länder. Bara i Sverige har böcker i serien sålts i 600 000 exemplar.

Tuggummi som smakar hostmedicin

Serien "Vargbröder" utspelar sig på stenåldern och handlar om tolvårige Torak. Michelle har lagt ner mycket arbete på att få alla fakta och detaljer i boken rätt, bland annat provade hon att äta älghjärta och att tugga grankåda. ”Kådan användes på stenåldern som ett slags tuggummi och jag kan säga att det smakar hostmedicin”, säger hon.

Förutom "Vargbröder" har Michelle skrivit en serie som heter "Bronsdolken" och böcker för vuxna. Hon älskar att vara författare, ”jag dagdrömmer hela dagarna och får betalt för det”, säger hon. Hon är bosatt i Wimbledon i England.

Text: Barnens bibliotek, mars 2021.

Källor: Bokförlaget Semic, Michelles officiella hemsida: www.michellepaver.com.

Visste du?

  • Michelle har aldrig lärt sig att vissla.

  • När hon var liten tyckte Michelle om att läsa om Mumintrollen. En gång skrev hon ett brev till författaren Tove Jansson och fick ett brev tillbaka från henne.

  • Michelle har varit fascinerad av vargar sedan hon var barn. Inför "Vargbröder" har hon studerat vargar och bland annat lärt sig att man inte ska titta dem direkt i ögonen eller klappa dem på huvudet.