Hoppa till innehållet

Moni Nilsson

Moni har brunt hår uppsatt i en tofs. Hon har turkosa örhängen, svart kofta och vit stor sjal.
Foto: Mia Carlsson
  • Författare
Född:
1955 i Stockholm, Södermanland.
Genre:
Kärlek, vänner, familj.
Mest känd för:
Bokserien om Tsatsiki och böckerna om Semlan och Gordon.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Skriv om dig själv, alla har många historier inom sig. Skriv dagbok så att du kommer ihåg vad som har hänt.

Först ville ingen ge ut berättelsen om Tsatsiki som bok. Men när den väl kom ut som bok tyckte både barn och vuxna om den och Moni kunde bli författare på heltid.

Moni växte upp mitt i Stockholm, på Kungsholmen. Hon drömde tidigt om att bli författare och i skolan var hon bra på att skriva. Hon hade en favoritlärare i svenska som uppmuntrade hennes skrivande och det betydde mycket.

Tsatsiki fick nej från bokförlagen

Hon reste, jobbade och studerade och fick sedan sitt första barn. När sonen började på förskolan bestämde Moni sig för att skriva en bok. Det blev hennes första bok som hette "Bartolomeus och spöket" och släpptes 1983.

Efter det skrev Moni en rad berättelser, men när hon skickade dem till bokförlagen sa de nej. De ville inte göra en bok av berättelserna. Ett tag trodde Moni att hon inte skulle kunna bli författare.

Till slut ville ett bokförlag ge ut boken om den sjuårige Tsatsiki. År 1995 kom den första boken om honom som hette "Tsatsiki och morsan". Böckerna har idag översatts till cirka 20 språk och några av dem har blivit film.

Hämtar inspiration från barn

Moni har skrivit flera bokserier förutom Tsatsiki. Bland annat har hon skrivit flera böcker om Semlan och Gordon som är mellan barn och tonår. Böckerna om Salmiak handlar om en pojke som flyttat från norra Sverige till Stockholm. Dessutom har Moni skrivit bilderböcker för mindre barn.

Sin inspiration hämtar hon mycket från sina barn, barnbarn och från andra barn som hon möter. Genom åren har hon fått många priser för sina böcker, bland annat fick hon Astrid Lindgren-priset 2010. Moni är bosatt i Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, oktober 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek, Nationalencyklopedin, Monis officiella hemsida: www.moni.se.

Visste du?

  • När Moni var liten ville hon bli balettdansös, gymnastiklärare eller författare.

  • Moni skriver helst sina böcker hemma tidigt på morgonen. ”Helst i pyjamasbyxor i sängen!”, säger hon.

  • Moni har provat massor med olika jobb. Hon har bland annat varit flygplansstädare, lärarvikarie, jobbat i affär och med barnradio. Hon tycker att hon har lärt sig mycket av att jobba med olika saker, men mest lärorikt var att bli mamma.