Hoppa till innehållet

Niklas Krog

Niklas har kort snaggat hår och en rutig skjorta.
Foto: Ulrica Zwenger
  • Författare
Född:
1965 i Lund, Skåne.
Genre:
Fantasy, sport, kärlek.
Mest känd för:
Bokserien "Legenden om Tann" och bokserien om BBK Storm.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Hitta på en historia som du verkligen vill berätta. Kanske om orättvisor? Om du blir arg är det lätt att fortsätta skriva. Läs mycket och skriv så ofta du kan. Var lagom hård mot dig själv. Jag skriver sällan snyggt på en gång, men efter några genomarbetningar brukar det sitta.

Niklas ägnade mycket tid åt att dagdrömma när han var barn. I fjärde klass började han skriva, som ett sätt att tömma ur sina dagdrömmar. Det ledde till att han som vuxen blev författare.

Niklas föddes i Lund. När han var sju år flyttade han till Alvik i Stockholm med sin familj. Han beskriver att flytten gjorde att han blev blyg och lite ensam. Det ledde till att han ägnade sig mycket åt att läsa böcker, skriva och dagdrömma. Något som gjorde att han senare i livet blev författare.

Basket och böcker

Förutom att läsa spelade Niklas mycket basket redan som barn. Så småningom var han så duktig att han kunde tjäna pengar på att spela basket. När han var i 25-årsåldern spelade han basket på kvällarna och arbetade med att dela ut tidningar på morgnarna. När han hade ledigt mitt på dagarna började han började fundera på att skriva en bok.

Under fem år skrev han på boken ”En krigares hjärta”. Det var den första boken han skrev, men det blev den historiska berättelsen ”Under Guds himmel” som var hans första bok som kom ut 1996. Sedan dess har Niklas varit författare på heltid.

”Fantasy är underbart fritt”

Niklas böcker handlar om många olika ämnen. Flera av dem är historiska äventyrsböcker, men han har även skrivit berättelser om basket i bokserien "BBK Storm" och om vardag och kärlek i bokserien om Turk och Ayla. Framför allt är Niklas känd för sina fantasyböcker. Han säger själv att ”fantasy är underbart fritt - vad som helst kan hända”.

Han skriver för alla åldrar, hans böcker riktar sig till allt från yngre barn till unga vuxna. Niklas har även skrivit en bok för vuxna som kom ut 2022.

Han är bosatt utanför Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, januari 2023.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2022, bokförlaget Bonnier Carlsen, Nationalencyklopedin.

Visste du?

  • Niklas har en skrivarkompis. Det är hans katt Chippan. ”Hon är världens bästa skrivsällskap, hon ligger hela dagarna i en låda bredvid mig på skrivbordet”, berättar han.

  • Niklas har tagit SM-guld i basket. Tillsammans med sitt lag Alviks BK tog han hem guldet 1986!

  • På fritiden gillar Niklas att både träna och läsa. Förutom det spelar han dataspel och har börjat flyga drönare och klippa ihop små drönarfilmer som hobby.