Hoppa till innehållet

Oskar Kroon

Oskar sitter utomhus och tittar bort leende. Han har kort, brunt och lockigt hår.
Foto: Kajsa Göransson
  • Författare
Född:
1980 i Växjö, Småland.
Genre:
Vänner, familj och kärlek.
Mest känd för:
”Mitt fönster mot rymden” och ”Vitsippor och pissråttor”.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Läs, mycket och olika texter! Du måste nästan läsa mycket för att hitta sätt att formulera dig. Stanna upp och titta och lyssna, tjuvlyssna på folk, dagdröm och lek med din fantasi!

Oskar har alltid tyckt om att skriva och formulera sig. När han började skriva för barn blev skrivandet både enkelt och roligt. Han blandar humor med allvar i sina böcker. 

Oskar växte upp i Växjö. Han lärde sig att läsa när han var fem eller sex år och han minns exakt hur det kändes. En sommardag satt han på en trappa med en bok och plötsligt såg han vad det stod i boken. Han minns att det kändes som att en pusselbit föll på plats. 

Världen ur ett barns perspektiv

Eftersom han tyckte om att skriva utbildade han sig till journalist och började jobba på tidning. När han fick barn läste han mycket barnböcker för dem och fick idén att skriva något för barn. Skrivandet blev roligt när han försökte titta på världen ur ett barns perspektiv och han fick ihop en hel berättelse. Det blev boken ”Mitt fönster mot rymden” som kom ut 2018.

Sedan dess har Oskar skrivit flera böcker, både för de allra minsta barnen och ända upp till tonåringar. Hans berättelser innehåller ibland en del jobbiga saker, men de är också skrivna med mycket humor och värme.  

Vill förmedla känslor

Oskars bok ”Vänta på vind” fick Augustpriset 2019. Boken handlar om Vinga som lär känna Rut och får en vänskap som hon inte har haft förut. År 2023 fick Oskar Augustpriset ännu en gång, då för boken ”Vitsippor och pissråttor”. Den handlar om Kaj som förstår att hans storebror blir mobbad. 

Själv säger Oskar att alla hans böcker handlar om kärlek, men att det blir tydligare om man speglar det mot något jobbigt. ”Jag vill förmedla känslor, att man ska känna någonting när man läser” säger han.

Oskar är bosatt i Årsta utanför Stockholm. 

Text: Barnens bibliotek, december 2023.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek, december 2023.

Visste du?

  • Oskar har jobbat som bagare i tio år.

  • Författaren Tove Jansson har inspirerat Oskar mycket. Han läste Muminböckerna när han gick på gymnasiet och de har betytt mycket för honom.

  • På fritiden gillar Oskar att promenera. ”Jag gillar att gå i både skogen och i städer. Jag tycker också om att titta på fåglar".