Hoppa till innehållet

Pär Sahlin

Pär Sahlin har mörkt hår och skägg. Han har en blårutig skjorta med röda och gula streck. Bakom honom syns gröna löv.
Foto: Press Natur och Kultur
  • Författare
Född:
1970 i Jönköping.
Genre:
Kärlek, tonårsliv, vänskap, familj, fantasy.
Mest känd för:
"I väntan på mitt ovanliga liv", "I ett annat universum än ditt", bokserien "Solhjärtats hemlighet".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Läs, läs, läs! Skriv, skriv, skriv! Med andra ord: Läs andra författares böcker och inspireras av deras sätt att skriva. Skriv och berätta om det som du tycker är viktigt, om det som du skulle vilja läsa om.

Pär är läraren som blev författare. När hans elever ville höra mer av hans texter blev det till slut en bok. Nu skriver han både barn- och ungdomsböcker och läromedel.

Pär växte upp i Jönköping. När han gick på mellanstadiet var han en bokslukare och han älskade att läsa historiska böcker. Han skrev berättelser redan som liten, många gånger var han själv hjälten i dem berättar han.

Jobbade med barn och unga

Efter gymnasiet jobbade Pär som elevassistent. Han tyckte om att jobba med barn och unga och bestämde sig för att utbilda sig till lärare. När han jobbade som lärare skrev han ibland texter till sina elever som de fick arbeta med. Många ville höra mer av berättelserna och Pär blev uppmuntrad att skriva.

Till slut hade han en lång historia och det blev Pärs första bok. Den första delen i fantasyserien "Solhjärtats hemlighet" kom ut 2014. Sedan dess har Pär skrivit många böcker för både barn och unga. En av Pärs mest kända böcker är "I väntan på mitt ovanliga liv" som kom 2020. Den handlar om trettonårige Silas och den nominerades till Barnradions bokpris.

Hämtar inspiration från böcker och livet

Pärs böcker handlar om allt från magiska fantasivärldar till vardagsliv med relationer, kärlek och vänskap. Han hämtar inspiration till sina böcker från sitt eget liv, men även från alla böcker han läser.

Förutom att skriva barnböcker skriver Pär också läroböcker för skolan. Han tycker det är viktigt att alla elever får möjligheten att lära sig läsa och skriva olika slags texter. Det handlar om att alla ska kunna vara med och påverka i samhället genom att exempelvis kunna läsa en tidningstext, skriva ett debattinlägg eller en dikt, tycker Pär. Han är sedan länge bosatt i Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, juli 2022.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2022, Pärs egen hemsida www.parsahlin.se.

Visste du?

  • Pär hämtar mycket inspiration till sina böcker från sitt eget liv. När Pär var barn bodde han i ett höghus där han hade hört att det fanns en livsfarlig kille som stod i porten och slog alla som passerade. Det inspirerade honom att skapa mobbaren Viggo i boken "I väntan på mitt ovanliga liv".

  • När Pär var liten ville han först bli arkeolog, sedan världsmästare i simning.

  • Ett av Pär starkaste läsminnen från barndomen är boken "Oliver Twist" av Charles Dickens. ”Bibliotekarien sa att den var både svår och lång, men att jag nog skulle klara av att läsa den. Att läsa Oliver Twist är fortfarande en av mina största läsupplevelser”, säger Pär.