Hoppa till innehållet

Per Gustavsson

Per står utomhus och ler in i kameran. Han har grått kort hår och grått skägg.
Foto: Stefan Tell
  • Författare
  • Illustratör
Född:
1962 i Arvika, Värmland.
Genre:
Spännande, sagor, vänner, roligt.
Mest känd för:
Böckerna om den kaxiga prinsessan och illustratör till böckerna om Familjen Knyckertz.

En kaxig prinsessa har gjort Per till en av Sveriges mest kända barnboksskapare. Hans bildvärld känns igen från en rad olika böcker - han illustrerar också många andras berättelser.

Per växte upp i Arvika i Värmland. Han började måla när han gick på högstadiet och blev förtjust i att göra bilder. Efter skolan flyttade han till Göteborg för att gå på konstskola. Så småningom utbildade han sig till illustratör och grafisk formgivare.

Gjorde bilder till Kamratposten

I början av 1990-talet flyttade Per till Stockholm och jobbade bland annat med att göra bilder till Kamratposten. Hans första barnbok kom 1995 och hette "Stoppa bollen!".

Sedan dess har Per skrivit och illustrerat många barnböcker. Förutom att skapa egna böcker illustrerar han böcker som andra har skrivit, bland annat av Dan Höjer, Mats Wänblad, Åsa Lind och Ulf Stark. Dessutom illustrerar han i Anders Sparrings böcker om familjen Knyckertz.

Mest känd är han för sina böcker om den driftiga och orädda prinsessan. Den första boken om henne hette "Så gör prinsessor" och kom 2003. Böckerna om Prinsessan och hennes kompis Prinsen har blivit en succé, de har hittills sålts i över 260 000 exemplar. Det har även gjorts både teaterföreställningar och en utställning om prinsessan.

Mixen gör jobbet roligt

Per har gjort bilder till alla möjliga olika typer av böcker, både faktaböcker, bilderböcker och skolböcker. Det är blandningen som gör jobbet roligt, att ena stunden jobba med en bok om speedwaymotorcyklar och andra stunden en bok om läskiga växter, säger han.

Under sitt arbetsliv har Per fått ta emot många priser. Han har bland annat fått Elsa Beskowplaketten 2014 och tidningen Expressens kulturpris Heffaklumpen 2017. Han är bosatt i Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, oktober 2021.

Källor: Bokförlaget Lilla Piratförlaget, Nationalencyklopedin, bokförlaget Rabén & Sjögren.

Visste du?

  • Per började faktiskt rita för att imponera på en tjej. Det verkar inte ha blivit något med tjejen, men Pers kärlek till bilder tog fart i alla fall.

  • Musik är en stor del av Pers liv och han både spelar och sjunger. Bland annat spelar han i Prinsessans rockband.

  • Per lyssnar gärna på filmmusik när han jobbar. Han tycker att läskig skräckfilmsmusik piggar upp en seg måndagsmorgon på jobbet!

Bokomslag till Per Gustavssons bokserie "Prinsessan".

Lär känna bokfiguren Prinsessan

Hur många kronor har Per Gustavssons bokfigur Prinsessan, egentligen? Och vad har hon för önskedrömmar? Vi tar pulsen på Prinsessan i en intervju.