Hoppa till innehållet

Peter Gissy

Peter Gissy står utomhus mot en tegelmur. Han har grått kort hår, glasögon, svart t-shirt och blårandig sjal.
Foto: Boel Ferm
  • Författare
Född:
1947 i Landskrona, Skåne.
Genre:
Fakta, gåtor, roligt.
Mest känd för:
Deckarserien om Jill och Jonatan och bokserien om Bellmans deckarfirma.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Skriv, skriv, skriv. Räkna inte med att det ska bli en bok, kör på bara. De flesta som vill skriva brukar ge upp alldeles för tidigt. Lycka till!

Deckare, roliga historier, fakta och historia - Peter har hunnit skriva böcker om många ämnen. Hans allra första bok handlade faktiskt om att spela kort.

Peter växte upp Landskrona i Skåne. Han tyckte om att läsa och bodde nära ett bibliotek. När han gick i tredje klass blev han väldigt sjuk under en period. Då lånade hans mamma hem en massa böcker som han kunde läsa hemma i sjuksängen. Böckerna handlade om allt från äventyr till rymden och de gjorde att Peter blev nyfiken på alla möjliga olika ämnen.

Skrivit om knasige Bellman

Han utbildade sig till journalist och flyttade så småningom till Göteborg. Peter och hans fyra barn brukade spela kort och hittade på egna kortspel. Han fick idén att skriva en bok om de nya kortspelen och 1986 kom hans första bok, "Ska vi spela kort?".

Sedan dess har Peter skrivit över 50 böcker, både för barn och för vuxna. Han har bland annat skrivit sju deckarböcker med barnen Jill och Jonatan som hjältar. Den första boken i den serien kom ut 2004 och hette "Varning för X-ligan". Han har även skrivit en barnboksserie om knasige Bellman och hans kompanjon ryssen som har en deckarfirma ihop.

Mest känd för sina deckare

Förutom deckare har Peter skrivit humorböcker med roliga historier, faktaböcker och böcker om historiska personer. Han har även översatt böcker från engelska och danska till svenska. För vuxna läsare är han mest känd för sina spännande deckarböcker.

Idag är Peter pensionär, men han fortsätter att skriva. Han är bosatt i Göteborg.

Text: Barnens bibliotek, september 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2021, bokförlaget Bonnier Carlsen, Peters egen hemsida: www.petergissy.se.

Visste du?

  • Peter gillar böcker med roliga historier. Han blir glad av att läsa skämt och säger att ”de är som medicin om man är lite ledsen”.

  • På fritiden gillar Peter att spela gitarr.

  • När Peter var liten drömde han att resa runt i världen. Han tänkte att han kanske skulle bli pilot.