Hoppa till innehållet

Petrus Dahlin

Petrus sitter i en svart fåtölj och tittar in i kameran. Han har kort grått hår och skägg och svart t-shirt.
Foto: Ulrica Zwenger
  • Författare
Född:
1964 i Umeå, Västerbotten.
Genre:
Mysterier, spöken, vänner.
Mest känd för:
Deckarserien "Kalle Skavank" och bokserien "Skogens systrar".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Det bästa är att skriva om miljöer och platser som man känner till eller om saker som man själv har upplevt. Dessutom är det viktigt att man har roligt, då blir texten bättre.

När hans son inte ville sova kom Petrus Dahlin på en bra godnattsaga. Det blev så småningom en bok och början på hans författarkarriär.

Petrus Dahlin växte upp i ett hem där det inte fanns så många böcker. Han lärde sig istället att läsa med serietidningar. Som barn var han inte så förtjust i att skriva, men han gillade att teckna. Det ledde till att han började rita egna serier när han var tonåring.

Bra på att komma på idéer

När Petrus blev vuxen började han att jobba på en reklambyrå. Det är ett jobb som innebär att man kommer på många idéer och lösningar. Det hade han nytta av när hans son inte ville sova. Då hittade Petrus på en historia om lampor som ska sova på natten. Det blev hans första bok, en bilderbok som hette "Godnatt lampan" som kom ut 2004.

Sedan dess har Petrus skrivit många böcker, ungefär två till tre böcker per år. Hans mest kända böcker är deckarserien om Kalle Skavank och hans kusin Dilsa som löser olika fall. Bokserien "Skogens systrar" är annan en känd bokserie som han har skrivit. Det är en klassisk spökhistoria i flera delar.

Har illustrerat en egen bok

Petrus skriver lättlästa böcker med ett enkelt språk så att många kan läsa dem. Han använder ofta verkliga personer och händelser från sitt eget liv och fantiserar sedan ihop en berättelse kring det.

Förutom att skriva för barn i mellanstadieåldern har han skrivit bilderböcker för mindre barn. Han har även illustrerat en egen bok, i "Jakten på den perfekta luggen" har Petrus själv gjort bilderna.

Petrus är bosatt i Stockholm sedan många år tillbaka.

Text: Barnens bibliotek, april 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2019, bokförlaget Bonnier Carlsen, Nationalencyklopedin.

Visste du?

  • Petrus känner lite extra för barnen i bokserien "Skogens systrar". ”I den serien har jag dumpat tre barn i skogen utan sina föräldrar och jag har lite dåligt samvete för det”.

  • Petrus har ett dåligt minne. Han skriver många lappar för att kunna komma ihåg saker.

  • När Petrus var liten ville han bli polis, mest för att hans egen pappa var polis.