Hoppa till innehållet

Petter Lidbeck

Petter står utomhus och ler med klarblå solig himmel i bakgrunden. Han har inget hår på huvudet och en blå tröja.
Foto: Privat
  • Författare
Född:
1964 i Helsingborg, Skåne.
Genre:
Spännande, läskigt, vänner.
Mest känd för:
Böckerna i serien "Tre tjejer" och deckarserien om Signe Holm.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Skriv för din egen skull. Var tydlig och skriv enkelt, alltså skriv på samma sätt som du skriver till goda vänner. Lär dig att redigera din text, det vill säga att skriva om och stryka och läsa högt, så att man hör var det skorrar och klingar falskt.

Humor och allvar, vardag och fantasi - allt finns i Petters böcker. Men mest känd är han kanske ändå för sina spännande deckarböcker.

När Petter var barn varken skrev eller läste han särskilt mycket. Men en resa till USA ändrade på det. När han var ung studerade han nämligen i USA. Han trivdes inte så bra och hade tråkigt och skrev då långa brev hem till sina kompisar. Då upptäckte han hur kul det var att skriva!

Hans första bok kom ut 1997 då han var 33 år. Den hette "Linnea från Yuijang" och var en bok för vuxna som handlade om hur det är att bli pappa.

Deltog i en barnbokstävling

Lite senare deltog Petter i en tävling där man skulle skriva en barnbok. Petters bokmanus vann inte, men han blev ändå uppmuntrad att skriva mer. Han skrev om sin bok ett par gånger och till slut kom hans första barnbok "Pappa på söndag" ut 1999. Sedan dess har han skrivit över fyrtio barn- och ungdomsböcker.

Petter har blivit känd för sina spännande barnböcker såsom deckarserien "Tre tjejer" och serien om detektiven Signe Holm. Men han har skrivit allt från bilderböcker för mindre barn och ungdomsböcker, till deckare för vuxna.

Skriver böcker tillsammans med andra

Han har även samarbetat med illustratörer och andra författare. Bland annat har han och Martin Widmark skrivit en serie roliga barnböcker som handlar om pensionärer.

Petters inspiration till sina böcker säger han själv kommer från “en jobbig hjärna som aldrig låter mig vara ifred”. Men han inspireras också av andra författare som han tycker om, bland andra den engelska författaren Roald Dahl.

När Petter skriver för vuxna använder han ett annat författarnamn, Hans Koppel. Han är sedan många år bosatt i Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, maj 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2020, Nationalencyklopedin och Rabén & Sjögren.

Visste du?

  • När Petter var liten ville han bli serietecknare.

  • Petter tycker att det roligaste med att vara författare är att man slipper ha en chef!

  • Ett av Petters stora intressen är att laga mat.

  • När han skriver böcker tillsammans med Martin Widmark brukar de skriva vartannat kapitel. “Sedan ändrar vi som vi vill i varandras texter. Envisast vinner, brukar Martin säga”.