Hoppa till innehållet

Pia Hagmar

Pia lutar sig mot en vägg och ler in i kameran. Hon har ljust lockigt hår.
Foto: Bengt Öberg
  • Författare
Född:
1961 i Göteborg, Västergötland.
Genre:
Vänner, hästar, deckare.
Mest känd för:
Bokserien "Två världar" och "Dalslandsdeckarna".

Pia bestämde sig tidigt för att hon ville bli författare. Hon har skrivit många hästböcker, men också en känd deckarserie som utspelar sig i Dalsland.

När Pia var liten fantiserade hon ofta när hon kände sig ensam. Eftersom hon tyckte om att skriva skrev hon ner sina historier. Hon var bara sju år när hon skickade in sitt första bokmanus till ett bokförlag. Det blev ingen bok den gången, men hon hade redan bestämt sig för att bli författare.

Skrev om sin första häst

När Pia blev äldre provade på en rad yrken och utbildade sig sedan till journalist. Drömmen om att skriva böcker fanns dock kvar. Eftersom hon alltid har älskat hästar skrev hon en berättelse om hur det gick till när hon själv fick sin första häst. Det blev den första boken som Pia fick utgiven, den hette "Sara och Misty" och kom ut 1991.

Det har blivit många hästböcker för Pia efter det. Hon har skrivit flera bokserier där man får följa en huvudperson, bland annat serien om den tolvåriga hästtjejen Klara. Det har blivit nästan 20 böcker om Klara och en av Klara-böckerna har blivit långfilm.

Är fortfarande hästtjej

En annan känd bokserie som Pia har skrivit är "Dalslandsdeckarna". Det är spänningsböcker som handlar om tre bröder som löser mysterier på den dalsländska landsbygden. Hittills har det kommit runt 20 böcker om Dalslandsdeckarna.

Pia tycker att barnböcker är den typ av böcker som är allra viktigast. Det man läser när man är ung kan påverka en när man letar efter förebilder eller håller på att lära känna sig själv, menar hon.

Pia är fortfarande hästtjej och rider nästan varje dag. Hon bor med sin familj i Kättilstorp i Västergötland.

Text: Barnens bibliotek, mars 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek, bokförlaget Bonnier Carlsen, Nationalencyklopedin.

Visste du?

  • Pia gillar att läsa, resa och att rensa ogräs.

  • Pia har jobbat med en massa olika saker. Hon har bland annat varit trädplanterare och lärarvikarie.

  • Om du frågar efter Pias favoritfärg är den svart på kläder, grått på hästar och rött för övrigt.