Hoppa till innehållet

Pija Lindenbaum

Pija har långt brunt hår i en fläta och lugg. Hon har en mörkblå jacka på sig.
Foto: Ulrica Zwenger
  • Författare
  • Illustratör
Född:
1955 i Sundsvall, Medelpad.
Genre:
Familj, vänner, roligt, bilderböcker.
Mest känd för:
Böckerna om Gittan, "Siv sover vilse" och "Lill-Zlatan och morbror raring".

Gittan, Siv, Lill-Zlatan och Kenta - det är några av alla figurer som vi lär känna i Pijas böcker. Hon gör både bild och text och är en av Sveriges främsta bilderboksskapare.

Pija växte upp i Sundsvall. När hon var 18 år flyttade hon till Stockholm för att gå på konstskolan Konstfack. 1979 var hon klar med sin utbildning och sedan dess har hon arbetat som illustratör, formgivare och författare.

Småpapporna gjorde succé

Hennes första bilderbok kom ut 1990 och hette "Else-Marie och småpapporna". Boken handlar om en ovanlig familj och den blev en omedelbar succé. Pija fick flera priser, den översattes till andra språk och gavs bland annat ut i USA.

Hittills har hon skapat över 30 böcker. Många av dem har blivit barnboksklassiker. "Gittan och gråvargarna", "Kenta och barbisarna" och "Boken om Bodil" är bara några av hennes böcker som har blivit mycket omtyckta och prisade. Flera av hennes böcker har dessutom blivit film, teater och till och med opera.

Dramatik i vardagen

I sina böcker tar Pija upp dramatik i barns vardag. Det kan handla om att vara svartsjuk, att kunna få leka hur man vill eller att råka göra fel. I "Siv sover vilse" handlar det exempelvis om Siv som ska sova över hos kompisen Cerisia. Allt blir inte som Siv tänkt sig, Cerisia vill sova med släckt lampa och dessutom är hon borta när Siv vaknar på natten.

Fantasi och verklighet flyter ofta ihop i Pijas böcker. De innehåller mycket humor och värme och texter och bilder samspelar med varandra. Förutom att skapa bilderböcker har hon även illustrerat andras böcker och skrivit en bok för vuxna.

Hon är bosatt i Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, juli 2022.

Källor: Nationalencyklopedin, bokförlaget Alfabeta, bokförlaget Lilla Piratförlaget.

Visste du?

  • Hon har fått massor av priser för sina böcker. Hon har fått både priser i Sverige och utomlands. Bland annat fick hon RFSU-priset 2009 för att hon genom sina böcker visar att inget ämne är omöjligt att prata med barn om.

  • Även barn i andra länder läser Pijas böcker. Hennes böcker har blivit översatta till engelska, tyska, japanska och franska.

  • Pija har fått ge namn åt ett filmpris. Priset heter "Pija Lindenbaum Award" och delas ut till en vinnande barnfilm på en filmfestival i Sundsvall.