Hoppa till innehållet

Rachel Renée Russell

Rachel Renée Russell har svart kortklippt hår och bruna ögon. Hon bär örhängen, ett halsband med kulor i metall och en vit skjorta.
Foto: Suna Lee
  • Författare
Född:
1959 i St. Joseph i Michigan, USA.
Genre:
Humor, kapitelböcker.
Mest känd för:
Bokserien "Nikkis dagbok".

Det var Rachels egen skoltid och hennes döttrar som inspirerade henne att börja skriva barnböcker. Idag har böckerna om Nikkis dagbok sålts i miljoner över hela världen.

Rachel växte upp i den lilla staden Saint Joseph i USA. Hon var äldst av sina syskon och när hon gick i sjätte klass kom hon på en bra födelsedagspresent till sina lillebröder. Hon skrev och ritade sin allra första bok som de fick i present.

Följer Nikkis liv via dagboken

Rachel utbildade sig till advokat, bildade familj och fick två döttrarna Nikki och Erin. När Rachel började fundera på att skriva var det döttrarna och Rachels egen skoltid som gav henne idén till en bok. År 2009 kom den första boken, "Nikkis dagbok #1: berättelser från ett (inte så) fantastiskt liv".

I boken får man följa fjortonåriga Nikki Maxwell genom att läsa dagboken som hon skriver och ritar i. Hon berättar om vänner, förälskelser, skolan och om att vara populär eller inte.

Rachels egen dotter Nikki har fått ge namn åt bokens huvudperson och det är också hon som gör alla illustrationer i böckerna. Rachels andra dotter, Erin, hjälper till att skriva böckerna.

Skapade en bokserie till

Rachel och hennes döttrar har även skapat en annan bokserie, den om Max Crumbly. Fjortonårige Max går på samma skola som Nikki och även han skriver dagbok. 

Böckerna om Nikki och Max är väldigt framgångsrika och har tryckts i mer än 35 miljoner exemplar och översatts till över 40 olika språk. Rachel säger själv att hennes budskap till sina läsare är »Bli den hjälte du alltid har beundrat!”.

Text: Barnens bibliotek, maj 2021.

Källor: Bokförlaget Modernista, bokkaraktären Nikkis officiella hemsida www.dorkdiaries.com.

Visste du?

  • En av Rachels hobbyer är att pyssla och bygga. ”Du skulle bli förvånad över vad jag kan tillverka med en limpistol och lite kreativitet” säger hon.

  • En annan hobby hon har är att läsa barnböcker och att odla lila blommor.

  • Precis som Nikki påstår Rachel att hon också var lite av en tönt när hon gick i skolan. ”Och det är jag fortfarande!”.