Hoppa till innehållet

Sara Bergmark Elfgren

Sara tittar med ett litet leende in i kameran. Hon har ljust brunt hår, svart kappa med en stor guldbrosch som liknar en fjäder.
Foto: Anna Drvnik
  • Författare
Född:
1980 i Stockholm, Södermanland.
Genre:
Läskigt, spännande, vänner.
Mest känd för:
"Cirkeln" och "Grim".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Läs mycket och gärna olika slags böcker. Försök att ha roligt med ditt skrivande.

Skräck, fantasy, serieböcker, filmmanus och bilderböcker. Sara har skrivit många olika saker, men hon är allra mest känd för böckerna om Engelsfors.

Redan som ung drömde Sara om att bli författare. Hon skrev mycket och säger att hon ”läste allt hon kom över och fyllde anteckningsböcker med berättelser”.

Ett lyckat samarbete

Hennes första bok var ett samarbete med författaren Mats Strandberg. De lärde känna varandra genom en gemensam kompis. De kom snabbt fram till att de ville skriva något ihop. De hade idéer om att det skulle handla om en svensk småstad, om häxor och att det skulle bli en bokserie med tre böcker.

Småstaden fick heta Engelsfors och den första delen i Engelsforstrilogin kom ut 2011. Debutboken hette "Cirkeln" och blev en enorm succé. Den fick flera priser, översattes till 25 olika språk och blev film. Efter det kom böckerna "Eld" och "Nyckeln" i samma serie och Mats och Sara skrev också seriealbumet "Berättelser från Engelsfors".

Skriver allt från spelmanus till pjäser

Sara har fortsatt skriva böcker på egen hand, både för barn, unga och vuxna. Hon har bland annat skrivit spänningsböckerna "Norra Latin" och "Grim" som vänder sig till ungdomar. Tillsammans med illustratören Emil Maxén har hon skrivit boken "Knäckarbanketten". Det är en äventyrlig saga för yngre barn och var Sveriges Radios julkalender 2020.

Förutom böcker har hon skrivit pjäser och manus för film, radio och tv. Hon har även skrivit manus till virtual reality-spelet "Ghost Giant". Sara är bosatt i Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, juni 2022.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2022, bokförlaget Rabén & Sjögren, Saras egen hemsida: www.sarabelfgren.com.

Visste du?

  • Boken "Trollkarlen från Övärlden" av Ursula K. Le Guins har inspirerat Sara. Fantasyberättelsen var en stor läsupplevelse för Sara när hon var i tioårsåldern.

  • Sara försöker faktiskt inte skrämmas i sina skräckböcker. ”Jag försöker i stället att skapa en känsla av krypande obehag”.

  • Hon hittar sina bokkaraktärer på många olika sätt. ”Ibland kommer de till mig ganska färdiga, ibland upptäcker jag dem under skrivandets gång.”.