Hoppa till innehållet

Sara Lövestam

Sara står utomhus och tittar in i kameran. Hon har kort brunt hår, bruna ögon och svart skinnjacka.
Foto: Stefan Tell
  • Författare
Född:
1980 i Uppsala, Uppland.
Genre:
Förr i tiden, spännande, kärlek.
Mest känd för:
“Skarven” och “Gruvan”.

Saras böcker innehåller kärlek, spänning, allvar och humor. Hon skriver både för barn och vuxna och hon älskar grammatik.

Sara föddes i Uppsala, men växte upp i Östersund i Jämtland. Det svenska språket och att skriva är två av hennes stora intressen. Som vuxen utbildade hon sig till både språkexpert och lärare. Innan hon blev författare arbetade hon som lärare och lärde ut svenska till människor som har invandrat till Sverige.

Vann Bok-SM

Hennes karriär som författare började med att hon vann en tävling. Hon skickade in ett bok-manus till tävlingen Bok-SM år 2009. Hon vann tävlingen och fick ge ut sin första bok ”Udda”, en bok för vuxna.

Sedan dess har Sara skrivit många böcker för vuxna och flera böcker om grammatik. Hennes första bok för unga kom ut 2015. Den hette “Som eld” och handlar om den första stora kärleken. Efter det kom bland annat böckerna “Skarven” och “Gruvan”, två spännande böcker för barn i mellanstadieåldern.

Fascinerad av människor

I dag är Sara författare på heltid. Hon skriver allt från bilderböcker för små barn till faktaböcker om språk och grammatik. Saras böcker kan utspela sig både i nutid och förr i tiden. Nästan alla hennes berättelser handlar om möten mellan människor. Människor fascinerar henne och hon tycker att det är viktigt att alla ska känna sig fria att vara som de vill.

Förutom att skriva böcker skriver Sara om språk i olika tidningar, håller skrivarkurser och jobbar med olika program i radio och tv. Hon är bosatt i Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, maj 2023.

Källor: Bokförlaget Lilla Piratförlaget, Saras egen hemsida: wwwsaralovestam.se.

Visste du?

  • Sara är språkexpert. Hon har bland annat skrivit böcker om grammatik och varit med som språkexpert på TV.

  • Hon är en flitig poddare. Hon är med i en podcast som handlar om att skriva, och en annan som riktar sig till människor som håller på att lära sig svenska.

  • När Sara var barn bodde hon en tid i det afrikanska landet Zimbabwe.