Hoppa till innehållet

Sara Sheppard

Sara Sheppard har rakt ljust långt hår. Hon har en svart polotröja på sig.
Foto: Caroline Andersson Renaud
  • Författare
  • Illustratör
Född:
1971.
Genre:
Fakta, djur, natur, äventyr.
Mest känd för:
Sina faktaböcker om dinosaurier.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Läs mycket och skriv om sådant som du tycker är spännande! För att bli bra på att rita måste man öva! Ju mer man ritar, desto bättre blir man. Glöm inte att alla människor ritar lite olika, och det är ju fantastiskt – annars skulle ju alla bilder se likadana ut. Försök att inte jämföra så mycket med hur andra tecknar och utveckla din egen stil.

När Sarah gick en kurs om dinosaurier blev hon helt tagen av de coola djuren. Hon ville berätta för andra om allt hon lärt sig – det ledde till att hon skrev sin första bok.

Sarah har en svensk mamma och en amerikansk pappa. Hon växte upp i både Sollentuna och i Atlanta i USA. Det var bra och spännande att få uppleva olika länder, men det var däremot lite tufft att växla mellan de olika språken, berättar Sarah.

En ny värld öppnade sig

När Sarah blev vuxen utbildade hon sig på en designskola. Hon ritade inte särskilt mycket då, men det skulle bli mer senare. För när hon kom in på en universitetskurs om dinosaurier öppnade sig en helt ny värld för henne. Hon blev helt besatt av dinosaurier, ville lära sig allt och ville dessutom berätta för andra om dinosaurier. Resultatet blev hennes första bok, "Massor av dinosaurier", som kom ut 2008.

Sedan dess har Sarah skrivit och ritat en rad faktaböcker för barn. Naturvetenskap har alltid intresserat henne. Därför har det blivit böcker om sådant som hon själv vill lära sig mer om, såsom djur, natur och kartor.

Intresserad av naturvetenskap

I Sarahs böcker blandar hon humor med fakta och det har gjort dem mycket populära. Hennes bildvärld är finurlig, rolig och lätt att känna igen och hennes dinosaurier har också blivit till en tecknad tv-serie. Hon tycker att det är viktigt att man verkligen tycker om och brinner för ämnet man skriver om – då blir det en bra bok.

Förutom att göra egna böcker har Sarah även illustrerat böcker skrivna av bland annat Ulf Nilsson, Martin Olczak och Martin Widmark. Hon är bosatt i Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, september 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2021, bokförlaget Bonnier Carlsen, Sarahs egen hemsida: www.sheppard.se.

Visste du?

  • När Sarah bodde i Atlanta i USA som barn fick hon uppleva tornadostormar. ”De gjorde att man då och då fick tillbringa natten i källaren."

  • Sarah tränade och tävlade mycket med sin hund Reppi när hon var barn. Hon har fortfarande en hund som hon älskar att leka med!

  • Sarah har flera förebilder som har inspirerat henne. Bland annat gillar hon författaren Barbro Lindgren, konstnären och författaren Jan Lööf, serietecknaren Gary Larson och den franske konstnären Henri Rousseau.