Hoppa till innehållet

Siri Spont alias Titti Persson

Författaren har mörkt rakt hår och bär en jeansjacka. Hon sitter i en stentrappa.
Foto: Press Raben och Sjögren
  • Författare
Född:
1974 i Svärdsjö i Dalarna.
Genre:
Humor, vänskap, djur, kärlek, tonårsliv.
Mest känd för:
Bokserien om Tilda och bokserien om Emre.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Läs, läs, läs och skriv, skriv, skriv! Och skriv om sådant du känner till. Även om du älskar Hungerspelen, så försök inte kopiera den. Skriv något som bara är du, om något bara du kan veta hur det är.

När Titti skulle skicka in sitt manus till ett bokförlag hittade hon på ett nytt namn - Siri Spont. Under namnet Siri Spont blev hon barnboksförfattare. Hon är mest känd för böckerna om Tilda som bor på landet och älskar djur.

Titti växte upp i byn Svärdsjö i Dalarna. Hon gillade att skriva redan som barn, gärna rysliga historier. Hon tyckte också om att hänga med kompisar och ta hand om djuren som fanns i hennes familj, bland annat hundar, hästar, kaniner.

Började skriva böcker för vuxna

Titti började skriva böcker för vuxna först. Hennes första bok hette "Sju sköna snubbar" och kom ut 2000. Hon skrev fler böcker för vuxna och under tiden arbetade hon på ett bokförlag som gav ut barnböcker.

När hon hade skrivit sin första barnbok ville hon inte skicka in manuset till förlaget med sitt riktiga namn. Hon hittade på namnet Siri Spont och manuset blev en bok, "Utan djur så dör jag!". Det var den första boken i serien om elvaåriga Tilda och den kom 2011. Det har blivit fem böcker om Tilda sedan dess, alla är illustrerade av Jonna Björnstjerna.

Jobbar på bokförlag

Huvudpersonen Tilda finns även i ungdomsboken "Är det nu allt börjar?". Där har hon blivit tonåring och kämpar med att känna sig utanför. Titti har även skrivit bokserien om lågstadiekillen Emre och hans vardag med vänner, skola och förälskelser.

Det bästa med att skriva böcker är att man får ge sin egen bild av världen, tycker Titti. När hon inte skriver böcker arbetar hon fortfarande på ett bokförlag. Hon jobbar också med att översätta böcker. Titti är bosatt i Skärholmen, strax utanför Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, oktober 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2015, Nationalencyklopedin, bokförlaget Rabén & Sjögren.

Visste du?

  • Titti skrev berättelser redan när hon var barn. ”Det var nog för att jag hade en syster som skrev. Och precis som Tilda skrev jag långa, sorgliga berättelser om folk som dog på slutet. Jag ville inte ha det här gulliga”, säger hon.

  • När Titti skulle hitta på ett nytt författarnamn tog hon ”de bästa” bokstäverna i sitt riktiga namn och möblerade om dem lite. Titti Persson blev plötsligt Siri Spont!

  • Tittis älsklingsrätt heter bibimbap. Det är en koreansk pyttipanna. Hennes favoritgodis är turkisk peppar och hennes favoritresmål är norra västkusten i USA.