Hoppa till innehållet

Sofia Falkenhem

Sofia tittar in i kameran och ler. Hon har brunt kort hår och en svart tröja.
Foto: Stefan Tell
  • Illustratör
Född:
1982 i Kristinehamn, Värmland.
Genre:
Vänner, spännande.
Mest känd för:
Illustrationer i böckerna om Monstret Frank och bokserien "Kalle Skavank".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Teckna hela tiden, men bli inte rädd om det går veckor mellan gångerna. Det händer saker i huvudet ändå. Förklara för släktingar att du vill ha bra material att rita med, som du kan önska dig i present. Men kanske framför allt - lita på dig själv.

Sofia berättar med bilder och hon har skapat allt från monster till detektiver. För henne är det viktigt att hon känner för karaktären hon ska rita - har hon ingen känsla för en figur märks det på pappret.

Sofia har varit intresserad av serier sedan hon var liten. Trots det tänkte Sofia till en början att hon skulle bli trädgårdsmästare. Men bildberättandet tog över och idag har hon ritat både serier och illustrerat många kända barnböcker.

Gick på serieskola

Hon utbildade sig på Serieskolan i Malmö och inledde sin karriär som serietecknare. Hon fick sedan frågan om ville illustrera en barnbok. Det var den första delen i bokserien om Kalle Skavank, skriven av Petrus Dahlin. Serien handlar om Kalle och hans kompis Dilsa som är detektiver, den första boken hette "Ugglor i Bagarmossen" och kom ut 2007.

Sedan dess har Sofia illustrerat en rad olika barnböcker. Bland annat har Sofia skapat bilderna i Mats Strandbergs böcker om monstret Frank och illustrerat Lisa Hyders bokserie om syskonen Tilly. Andra barnboksförfattare som Sofia har samarbetat med är Thomas Halling, Ylva Karlsson och Ann-Charlotte Ekensten.

Viktigt med balans mellan bild och text

När Sofia illustrerar barnböcker tycker hon det är viktigt att bild och text fungerar tillsammans. Bilden ska inte störa berättelsen utan tillföra något och stärka berättelsen, säger hon. När hon ska teckna en figur och karaktär fungerar det bäst när hon får en känsla för den, om figuren inte är intressant blir det svårare att rita den.

Förutom att vara serietecknare och att illustrera barnböcker har Sofia gjort bilder till bokomslag, tidningar och till barnradion. Hon är bosatt i Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, september 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2016, bokförlaget Bonnier Carlsen, bokförlaget Rabén & Sjögren.

Visste du?

  • När Sofia var liten ville hon bli häxa. Hon älskade TV-serien Familjen Addams.

  • Hennes favoritfärg är grå.

  • Sofias favoritdjur är tax.

  • Sofias förebild är Mumintrollens skapare Tove Jansson.

  • En av Sofias favoritkaraktärer är tant Alice i böckerna om monstret Frank. ”Jag tycker att hon är rolig att rita och jag brukar alltid bli glad när hon är med. Hon har nog ganska mycket av mig i sig. Jag vill bli som henne när jag blir tant”, säger hon.