Hoppa till innehållet

Sofia Nordin

Sofia Nordin står framför gröna träd. Hon har brunt hår uppsatt i en tofs och glasögon.
Foto: Sara Moritz
  • Författare
Född:
1974 i Sollentuna, Uppland.
Genre:
Vänner, familj, kärlek, spännande.
Mest känd för:
"Natthimmel" och "Syster".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Våga bara att sätta i gång. Ibland börjar man inte ens för att man vill att det ska vara perfekt. Tacka ja till dina egna idéer istället för att sitta och var rädd för att det inte ska duga.

När Sofia var liten ville hon bli serietecknare, men det visade sig att ord och bokstäver fungerade bättre för henne. Nu är hon författare och skriver böcker som är fulla av känslor.

Sofia beskriver att hon var ett nördigt barn som gillade att läsa och skriva. När hon kom hem från skolan la hon sig ofta med en bok i sängen. Hon läste alla möjliga böcker, men det fick gärna vara sorgligt och med mycket känslor.

Vann en tävling

Hon ville bli författare redan som barn och när hon blev vuxen gick hon en skrivarkurs. Hon hade försökt skriva en bok innan, men nu ville hon försöka på riktigt. När ett bokförlag hade en manustävling skickade Sofia in en berättelse hon hade skrivit. Hon vann tävlingen och fick sin första bok "Äventyrsveckan" utgiven 2003.

Sedan dess har Sofia skrivit många böcker, både för barn, ungdomar och vuxna. Hennes ungdomsböcker har blivit mycket uppmärksammade och omtyckta. Böckerna "Natthimmel", "Det händer nu" och "En sekund i taget" har exempelvis blivit nominerade till olika priser.

Tycker det är spännande med människor och känslor

En del av Sofias böcker handlar om svåra ämnen som sorg och ensamhet. Hon säger själv att hon tycker det är intressant med människor och känslor och hur vi är mot varandra.  ”Att klura ut hur människor fungerar – det tycker jag är spännande”, berättar hon.

Tillsammans med författaren Kajsa Gordan har Sofia har skrivit flera bokserier för mindre barn. Hon översätter också böcker, från norska och engelska till svenska.

Sofia är bosatt i Farsta strand utanför Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, oktober 2022.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2022, bokförlaget Rabén & Sjögren.

Visste du?

  • Sofia hade först tänkt att hon skulle skriva böcker för vuxna. ”Ett av mina manus hamnade av misstag på ett barnboksförlag. De läste och tyckte den var bra, trots att det inte var en barnbok. De ville att jag skulle prova att skriva en ungdomsbok och då gjorde jag det”, berättar hon.

  • På fritiden gillar Sofia att umgås med sin familj och spela brädspel eller vara ute i naturen och tälta.

  • Om Sofia ska välja en favorit bland hennes böcker blir det "Allt ska brinna". ”Den är både sorglig och jobbig och samtidigt lite rolig. Den känner jag lite extra för och den har också blivit teater i Norge”, berättar hon.