Hoppa till innehållet

Suzanne Collins

Suzanne tittar in i kameran, lugnt. Hon har grön polotröja och guldhalsband på sig.
Foto: Todd Pitt
  • Författare
Född:
1962 i Hartford Connecticut, USA.
Genre:
Spänning, fantasy, äventyr, humor.
Mest känd för:
Bokserien om Hungerspelen.

Berättelserna om de grymma Hungerspelen gjorde Suzanne känd över hela världen. Men hon har också jobbat med barn-tv och skrivit fantasyböcker om pojken Gregor.

Suzanne växte upp mestadels i östra USA. Hennes pappa var militär och hans jobb gjorde att familjen flyttade runt till många olika platser. 
I början av 1990-talet arbetade Suzanne med att skriva manus för barn-tv. Hon jobbade med en rad tv-program, bland annat på tv-kanalen Nickelodeon.

Skrev en bok om en underjordisk värld

Via sitt tv-jobb träffade hon en dag barnboksförfattaren och illustratören James Proimos. Han tyckte att Suzanne skulle försöka skriva en barnbok. Just då bodde hon i New York och började skriva på en bok om pojken Gregor som bor i staden. Hans lillasyster råkar ramla ner i en avloppsbrunn och Gregor hoppar efter. Han faller rakt ner i en hemlig värld som finns under New York.

Den första boken om Gregor hette ”Gregor från Ovanjord” och kom ut 2003. Den blev en stor succé och Suzanne skrev sammanlagt fem böcker i bokserien, som kallas för "Krönikan om Ovanjord".

Sålt över 100 miljoner böcker

Suzanne fortsatte att skriva böcker och 2008 kom boken ”Hungerspelen”. Den handlar om 16-åriga Katniss som lever i framtiden. Hon tvingas kämpa i Hungerspelen, en tv-sänd kamp på liv och död. Suzanne skrev ytterligare två böcker i serien och de blev enormt framgångsrika. De tre böckerna har blivit filmer, som också har blivit stora succéer. 
År 2020 kom en fjärde bok om Hungerspelen, ”Balladen om sångfåglar och ormar”. Suzanne har sålt över 100 miljoner böcker världen över och har fått många priser.

Hon är bosatt i Connecticut, USA, med sin familj och flera katter. 

Text: Barnens bibliotek, februari 2022.

Källor: Bokförlaget Bonnier Carlsen, Nationalencyklopedin, Suzanne Collins officiella hemsida: www.suzannecollinsbooks.com.

Visste du?

  • Suzannes böcker om Gregor från Ovanjord är inspirerad av Alice i Underlandet. Alice ramlar ner till Underlandet via ett kaninhål.

  • Böckerna om Hungerspelen har blivit översatt till över 50 olika språk.

  • Suzannes bilderbok ”Ett år i jorden” handlar om hur det var när hennes pappa var borta för att delta i ett krig. Suzanne var sex år när hennes pappa var borta i ett helt år för att kriga för USA mot Vietnam.