Hoppa till innehållet

Sven Nordqvist

Sven Nordqvist sitter utomhus på en bänk med figurerna Pettson och Findus. Han har grått kort hår, glasögon, blå öppen skjorta med svart tröja under..
Foto: Danne Eriksson
  • Författare
  • Illustratör
Född:
1946 i Helsingborg, Skåne.
Genre:
Bilderböcker, roligt, vänner.
Mest känd för:
Böckerna om Pettson och Findus, och illustrationerna i böckerna om Mamma Mu och Kråkan som är skrivna av Jujja och Tomas Wieslander.

Berättelserna om gubben Pettson och hans katt Findus har blivit älskade av många. De gjorde Sven till en känd barnboksförfattare och framför allt känd som illustratör.

Sven föddes i Helsingborg, men växte upp i Halmstad. Han började teckna och måla tidigt. Som ung hittade han mycket inspiration i sitt tecknande från tidningen MAD som hade skämtserier.

Han flyttade så småningom till Lund och utbildade sig till arkitekt. Under en kort tid arbetade han som arkitekt, men sedan blev han reklamtecknare.

"Pannkakstårtan" gjorde succé

1983 deltog han i en bilderbokstävling och vann första pris. Boken han vann med hette "Agaton Öman och alfabetet". Hans nästa bok kom 1984 och blev Svens stora genombrott. Det var boken "Pannkakstårtan" och då fick läsaren träffa gubben Pettson och hans katt Findus för första gången.

Sven har gjort många böcker om Pettson och Findus, berättelserna har blivit både film och julkalender. 2007 kom en annan uppmärksammad bok som heter "Var är min syster?". Den handlar om en mus som söker sin syster i ett fantasifullt landskap. För den boken fick Sven Augustpriset.

Vill visa en annan värld än vardagen

Förutom att skriva och rita egna böcker har han gjort illustrationer till andras böcker. Han har bland annat gjort bilderna till tre historiska faktaböcker skrivna av Mats Wahl. En annan känd figur som Sven har ritat är kossan Mamma Mu, de böckerna är skrivna av Tomas och Jujja Wieslander.

För Sven är fantasin viktig i en barnbok. Med sina barnböcker och bilder vill han visa på andra möjligheter än de vanliga och bjuda in barnen i en annan värld än den som finns i vardagen. Han är bosatt i Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, oktober 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek, Bokförlaget Opal, bokförlaget Rabén & Sjögren.

Visste du?

  • Sven sysslar gärna med olika typer av skapande. Bland annat har han varit med och byggt en stor lekpark i Uppland. ”Jag tycker minst lika mycket om att snickra som att teckna och måla”, säger Sven.

  • Tidigt i sin karriär tecknade Sven många andra saker än bara barnböcker. Han har bland annat illustrerat läromedel till skolan och ritat julkort.

  • Sven har faktiskt inte en egen Findus-katt. Han har haft katter, innan han träffade sin fru som visade sig vara allergisk.

Bokomslag till Sven Nordqvists bokserie "Pettson och Findus".

Lär känna bokfiguren Findus

Sven Nordqvists bokfigur katten Findus trivs hemma hos Pettson. Helst hade han velat ha Pettson som ett husdjur i en låda. Lär känna Findus bättre.