Hoppa till innehållet

Thomas Halling

Thomas står lutandes mot ett staket utomhus och ler in i kameran.
Foto: Hallustrated
  • Författare
Född:
1962 i Helsingborg, Skåne.
Genre:
Kärlek, fotboll, skolan, spänning, skräck.
Mest känd för:
”Eddie 12/Elsa 12” och bokserien om Olle.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Läs och skriv mycket. Våga läsa upp det du har skrivit och ta till dig de tips du får.

När Thomas barn ville höra en godnattsaga hittade han på en själv. Den blev hans första bok, sedan dess har han skrivit många böcker för både barn och unga.

Redan när han var liten gillade Thomas att skriva, men andra intressen som fotboll och fäktning tog större plats i hans liv. En svenskalärare på högstadiet väckte hans lust för att skriva och lärarens beröm betydde mycket.   

Godnattsagan blev en bok

Han utbildade sig till mellanstadielärare och jobbade som det i femton år. Det var när han själv fick barn som skrivintresset tog fart igen. Hans första bok blev godnattsagan ”Tass tass tass, smyg smyg smyg”, den kom 1995.

Thomas har skrivit böcker för alla åldrar - bilderböcker, kapitelböcker och ungdomsböcker. Efter åren som lärare hämtar han mycket inspiration till sina böcker från skolan. Det kan vara saker han har hört eller upplevt, som han sedan blandar med sin egen fantasi.   

Gör många författarbesök

Hittills har Thomas skrivit över 100 böcker. Många av dem är bokserier, bland annat böckerna om Olle som riktar sig till barn på lågstadiet. Han har även skrivit flera bokserier för både mellanstadiet och högstadiet. Till exempel "Trio i trubbel", Ihop-serien och bokserien om Linn.

Förutom att skriva böcker gör Thomas många författarbesök på skolor och bibliotek. På författarbesöken träffar han barn i alla åldrar och håller skrivarverkstad. Hans motto är att han ”vill få elever att läsa och skriva, och lyckas”.

Efter att ha bott i Stockholm i 30 år är Thomas numera bosatt i Lund.

Text: Barnens bibliotek, oktober 2023.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2023, Nationalencyklopedin, bokförlaget Alfabeta.

Visste du?

  • Thomas har varit svensk ungdomsmästare i fäktning.

  • Inspirationen till boken om Donny fick Thomas genom fönstret från sin lägenhet. Där såg han ungdomsgäng som samlades efter skolan. Han såg en kille som var yngre än de andra.

  • Thomas dotter Sigrid läser och tycker till om hans texter. Det är värdefullt, tycker Thomas.