Hoppa till innehållet

Tobias Gard

Tobias har ljust kort hår, glasögon och gul t-shirt och svart skjorta.
Foto: Privat
  • Författare
Född:
1981 i Taberg, Småland.
Genre:
Läskigt, spännande.
Mest känd för:
"Knackaren och andra rysliga berättelser", "Getmannen" och sin podcast "Död mans pod".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Om du vill skriva läskiga berättelser, skriv då om sådant som du själv är rädd för. Ju räddare du själv blir för något som du skriver om, desto läskigare kommer berättelsen att bli.

Tobias älskar skräck och tycker det är ett bra sätt att fly från vardagen en stund. I hans läskiga böcker kan du möta både Korpmannen, Knackaren och Getmannen.

När Tobias var liten läste hans mamma ofta böcker för honom. Själv var han lite lat med att läsa på egen hand, det gick upp och ner med läslusten. Hans favoritämne i skolan var svenska, mycket tack vare att hans lärare lät dem skriva många berättelser.

Startade en pod

När han blev äldre började han att läsa böcker varje dag. Så småningom utbildade sig Tobias till bibliotekarie. När han började jobba som bibliotekarie upptäckte han att det saknades skräckberättelser för barn som inte var svåra att läsa. Det var också många barn på biblioteket som ville att han skulle läsa läskiga berättelser.

För att fler skulle kunna få lyssna på läskiga historier startade Tobias podden "Död mans pod" 2015. Där läste han upp sina egna och andras skräckberättelser. En dag hörde ett bokförlag av sig och undrade om han ville skriva en samling spökhistorier. Det blev Tobias första bok, "Knackaren och andra rysliga berättelser", som kom ut 2019.

Blandar skräck och humor

Tobias har skrivit fler skräckböcker sedan dess och säger att skräck fungerar bra när man vill fly verkligheten och vardagen ett tag. Idag har podden en paus, Tobias har fullt upp med att jobba på bibliotek och skriva böcker.

Det är inte bara läskigt i Tobias böcker. I boken "Getmannen" som kom 2021 blandas skräck med humor. Det är den första boken i en serie om familjen Gravlund som åker runt i en buss på jakt efter spöken och monster.

Tobias har även skrivit en bok för vuxna som handlar om hur man kan väcka läslust hos barn. Han är bosatt i Trollhättan tillsammans med sin familj.

Text: Barnens bibliotek, augusti 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2021, Tobias egen hemsida: www.tobiasgard.com.

Visste du?

  • Tobias allra första jobb var att köra truck på ett lager. ”Det var jag inte jättebra på. Inte i början i alla fall. En gång råkade jag välta ner en hel pall med dörrar av glas. Alla gick sönder och jag fick gå till chefen och berätta. Ganska pinsamt”, säger han.

  • Han tror att man faktiskt blir en snällare person av att läsa. ”Du träffar ju så många olika människor i böcker och får en förståelse för människor som inte är precis som du själv”.

  • Tobias tips på läskigaste barn- och ungdomsböcker är "Barnkolonin" av Kerstin Lundberg Hahn och "Tystnadens hus" av Magnus Nordin. ”De böckerna gjorde mig verkligen livrädd... på ett bra sätt”.