Hoppa till innehållet

Tomas Dömstedt

  • Författare
Född:
1960 i Örebro, Närke.
Genre:
Fakta, sport.
Mest känd för:
Lättlästa faktaböcker.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Läs mycket! Skriv mycket! Tänk på att det bara är genom att skriva dåligt som man lär sig att skriva bra!

Tim som hatar sport och Bella som spelar i band är två figurer som finns med i Tomas böcker. Men framför allt har han skrivit faktaböcker om allt mellan himmel och jord.

När Tomas var liten var han inte så intresserad av att läsa böcker. Det var inte förrän han blev tonåring som han började läsa böcker på allvar. Däremot har han alltid tyckt om att skriva och skrev berättelser redan som barn.

Drömde om att bli författare

Tomas drömde om att bli författare. Under tiden som han drömde om att få skriva, arbetade han på ett boende för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. De inspirerade Tomas att skriva en bok, "På rymmen från dagcenter". Det blev hans första bok som blev utgiven och den kom 1999.

År 2001 hade bokförlaget Rabén & Sjögren hade en barnbokstävling. Tomas såg annonsen och skrev ihop en berättelse som hette "Högre och högre". Han vann tävlingen och sedan dess har han fortsatt att skriva för barn och unga.

Roligt att lära sig om nya ämnen

Under årens lopp har Tomas skrivit många faktaböcker. De handlar om allt från musikartister och politiker, till dinosaurier och sport. Tomas tycker själv att det är väldigt roligt och intressant att få läsa på och lära sig om nya ämnen.

Han har skrivit en rad andra böcker för unga, bland annat bokserien om Tim som inte gillar idrott. Den första boken om Tim hette "Tim och matchen mot sportfånarna" och kom 2005. Hans bok "Bellas beslut" vann Bokjuryns pris 2008. Bokserien om Bella handlar om en tjej som har ett rockband.

Tomas är sedan många år bosatt på landet utanför Örebro.

Text: Barnens bibliotek, juli 2022. 

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2021, Nationalencyklopedin.

Visste du?

  • Tomas gillade att skriva dikter och berättelser redan som liten.

  • Tomas blev författare först när han var nästan 40 år.

  • På fritiden gillar Tomas att plocka svamp, hugga ved och orientera.