Hoppa till innehållet

Ulf Nilsson

Ulf Nilsson tittar in i kameran. Han har grått hår och blå ögon.
Foto: Stefan Tell
  • Författare
Född:
1948 i Helsingborg.
Genre:
Bilderböcker, deckare, vänskap, äventyr, familj, djur, sagor, fakta.
Mest känd för:
"Adjö, herr Muffin", "Alla döda små djur", "Lilla syster Kanin".

För Ulf fanns det inget viktigare än att berätta för barn. Han skrev över hundra böcker om allt från naturen och vardagen, till döden och ensamhet.

Ulf växte upp i Helsingborg i Skåne. I slutet av 1970-talet började han skriva barnböcker och fortsatte sedan att göra det hela sitt liv. Sammanlagt gav han ut nästan 140 böcker, som finns översatta till många olika språk.

Succéboken om ett marsvin

Illustratören Eva Eriksson och Ulf gjorde många bilderböcker tillsammans. Deras första bok kom ut 1982 och den hette "Älskade lilla gris". Andra kända böcker som de har gjort är "Lilla syster Kanin" och "Ensam mullvad på en scen". Den sista boken skrev Ulf eftersom han själv alltid varit rädd för att stå på scen att prata inför folk. Han hoppades att boken skulle hjälpa ”någon darrig liten en”.

Genom åren fick Ulf många priser. Han fick bland annat Augustpriset två gånger, 1994 för "Mästaren och de fyra skrivarna" och 2002 för "Adjö, herr Muffin". Bilderboken "Adjö, herr Muffin" handlar om ett gammalt marsvin som dör och den blev en av Ulfs mest kända böcker. Den har även spelats som teater.

Berättade om vardagen

Att berätta för barn var det allra viktigaste, tyckte Ulf. Han skrev ofta om vardagliga saker som barn kan känna igen sig i, som när en farmor blir snurrig eller om ett besök på biblioteket. Förutom bilderböcker skrev han även deckare för barn och ungdomsböcker. En del av hans böcker har blivit film, opera, radio och teater.

Ulf var gift med barnboksförfattaren Lotta Olsson och var bosatt i Gamla stan i Stockholm. Han dog i september 2021.

Text: Barnens bibliotek, september 2021.

Källor:  Filmad intervju med Barnens bibliotek 2009 i samarbete med Svenska barnboksakademien, bokförlaget Bonnier Carlsen, Nationalencyklopedin.

Visste du?

  • Stället där Ulf fick sina bästa idéer till sina böcker var i sängen. ”Allra bäst går det när jag druckit kaffe på morgonen och kryper tillbaka under täcket. Helst ska de andra i familjen vara ute en sväng, så jag kan prata högt, för det blir tramsiga saker jag säger innan jag hittat fram till något bra”, berättade han i en intervju.

  • Under en period bodde Ulf på en bondgård i Sydafrika. På bondgården tillverkade de ost och då fick Ulf idén att skriva om en mus som bor på en ostfabrik. Det blev boken "Ost till alla möss", en bok som Ulf tyckte var hans allra bästa.

  • Ulf hade storlek 47 i skor!