Hoppa till innehållet

Ulf Stark

Ulf Stark har vitt halvlångt hår, blå ögon och glasögon.
Foto: Caroline Andersson
  • Författare
Född:
1944 i Stureby i Stockholm.
Genre:
Humor och allvar, vänskap, familj, sagor, dikter.
Mest känd för:
"Dårfinkar och dönickar", "Min vän Percys magiska gymnastikskor", "Kan du vissla Johanna?", "Mitt liv som Ulf" och många fler

Det finns både humor och allvar i Ulfs berättelser. Han skrev över hundra böcker och en del av dem blev teater och tv-serier.

Ulf växte upp i Stureby, en förort som ligger söder om Stockholm. När han var ung tyckte han mycket om att läsa och hade lätt för att hitta på och fantisera.

Han var nitton år när hans första bok släpptes. Det var en diktbok för vuxna som hette "Ett hål i livet". År 1975 kom hans första barnbok, den hette "Petter och den röda fågeln".

Vann en barnbokstävling

Bokförlaget Bonnier hade en barnbokspristävling 1984. Ulf skickade in ett bokmanus som hette "Dårfinkar och Dönickar" och han vann tävlingen. Det här blev Ulf stora genombrott som författare. "Dårfinkar och dönickar" handlar om Simone som börjar på en ny skola. När hon ropas upp som ”Simon, den nya killen i klassen” spelar hon med och låtsas vara pojke.

Boken blev tv-serie och den har översatts till många språk. Flera av hans böcker har blivit tv-serier och teaterföreställningar och han skrev filmmanus till många barnfilmer. Ett exempel är hans bok "Kan du vissla Johanna?" som blev tv-film. Den har visats på SVT varje julafton sedan 1994.

Blandade humor med allvar

Ulf skrev väldigt många böcker, över 100 stycken. Han arbetade med andra illustratörer och skrev många bilderböcker för små barn.

Många av Ulfs böcker är roliga, men han blandar ofta humor med allvar. Det handlar om stora saker, men som utspelar sig i den lilla vardagliga världen som de flesta kan känna igen sig i.

Ulf räknas som en av Sveriges främsta barnboksförfattare och han vann både svenska och utländska priser. Bland annat fick han Astrid Lindgren-priset, Augustpriset och HC Andersen-priset.

Han dog i Stockholm år 2017 då han var 72 år gammal.

Text: Barnens bibliotek, oktober 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek, bokförlaget Bonnier Carlsen, bokförlaget Berghs förlag.

Visste du?

  • Ulfs favoritämnen i skolan var svenska och bild.

  • Bokserien som börjar med "Min vän Percys magiska gymnastikskor" utspelar sig i Stureby där Ulf växte upp. ”Jag tyckte det var roligt att blanda ens egen barndom med sånt jag hittade på. Då fick jag en mycket större barndom”, har Ulf berättat.

  • Ett av orden som Ulf gillade allra mest var kvällsflaxa? Kvällsflaxa är vad man kallar en fladdermus i Jämtland.