Hoppa till innehållet

Viveca Lärn

Viveca har kort brunt hår, smycken och en svart blus.
Foto: Emelie Asplund
  • Författare
Född:
1944 i Göteborg, Västergötland.
Genre:
Vänner, familj, fotboll, kärlek.
Mest känd för:
Bokserierna om fotbollskillen Ludde och dagbokserien om Mimmi.

Eddie, Mimmi och Ludde är alla karaktärer som Viveca har skrivit om i sina barnböcker. Hon skriver berättelser med mycket humor och värme, för både barn och vuxna.

Viveca är både född och uppvuxen i Göteborg. Hennes pappa var journalist och tecknare och jobbade på olika tidningar. Viveca bestämde sig redan när hon var i tio-årsåldern att hon också ville skriva.

Mimmi blev tv-serie

Hon började tidigt att jobba som journalist. Mellan åren 1963-1982 jobbade hon både på TV och på olika dagstidningar. 1975 kom hennes första barnbok som hette "Stoppa pressarna!" och utspelade sig i tidningsmiljö. Sedan 1982 är hon författare på heltid.

Till en början skrev Viveca bara barnböcker. En av hennes mest kända bokserier handlar om Mimmi, den första boken kom ut 1979. Mimmi skriver dagbok och läsaren får följa henne från förskolan, upp i skolåldern. Böckerna om Mimmi har också blivit tv-serie. En annan bokserie handlar om skolkillen Eddie och den blev både tv-serie och julkalender.

Skriver även för vuxna

Vivecas böcker innehåller mycket humor och värme. Men hon skriver också om svåra ämnen, Eddies pappa är alkoholist och i boken "Bland fimpar och rosor" handlar det om en lillebror som dör.

Viveca har skrivit många böcker för vuxna, hennes första bok för vuxna kom 1995. Bland annat har hon skrivit en bokserie om människorna på den påhittade ön Saltön. Böckerna blev en tv-serie som många tittade på och tyckte om.

Förutom böcker har Viveca bland annat skrivit krönikor, vistexter och en kokbok. Hon har också skrivit en bok om sin egen barndom "Sladdisen: En bok om min barndom".

Hon är bosatt i Göteborg.

Text: Barnens bibliotek, maj 2021.

Källor: Vivecas egen bok Sladdisen: En bok om min barndom, bokförlaget Wahlström & Widstrand, Nationalencyklopedin.

Visste du?

  • När Viveca var liten gjorde hon en egen tidning som hette Vivibladet. Hon skrev artiklarna själv. ”Serier, bränder, mode, olyckor och mord. Inga hundvalpar eller annat trams”, skriver hon i sin bok "Sladdisen: En bok om min barndom".

  • Viveca har fått massor av fina priser. Bland annat har hon fått Astrid Lindgren-priset, Nils Holgersson-plaketten och en medalj av kungen.

  • I Göteborg finns det en spårvagn som är döpt efter Viveca. 1999 blev hon också årets göteborgare.