- Vi har också en tendens att romantisera den här högläsningsstunden, man ska tända ljus och sitta stilla. Men vi måste anpassa oss till verkligheten.
Vikten av den mänskliga rösten
Som lärare kan hon peka på mycket när det gäller nyttan att högläsa. Barnen får bättre ordförråd, ett varierat språk och de får en väg in i skriftspråket. Men framför allt ger det gemenskap, både mellan den som läser och den som lyssnar och gemenskap med språket man läser på. Högläsning är det vackraste man kan ge en annan människa, tycker Anne-Marie.
- Jag tror inte vi förstår vikten av den mänskliga rösten. Om någon läser för mig blir jag otroligt berörd av det. Det är som att få någonting, en annan människa vill mig någonting med den här texten och då vill jag ta emot det.
Anne-Maries tips till dig som vill högläsa med barn
1. Släpp kraven
Det är lätt att börja prata om hur ofta man ska högläsa. Tänk i stället - när fungerar det för dig att högläsa? Läs då, lägg inte kraven på högläsning innan du har börjat.
2. Du kan högläsa!
Barn älskar sina föräldrars röster. I ditt knä sitter någon som lyssnar på det sättet du berättar. Din röst är den viktigaste i ditt barns liv.
3. Sluta inte högläsa när barnet kan läsa själv
Gå inte i den fällan. De kanske inte behöver din högläsande röst, men de behöver relationen med dig. Du kan högläsa sådan litteratur som de inte kan läsa själva ännu.
4. Visa inte att du har tröttnat
Säg inte att du har tröttnat på vissa böcker. Det kan vara böcker som barnen inte har tröttnat på och det kan störa läsningen. Säg i stället att ”jag hittade den här boken, jag skulle vilja höra vad du tycker om det första kapitlet”.
5. Det är aldrig för sent
Om du hittills inte har läst högt för ditt barn – döm inte dig själv. Tänk i stället, ”ok, jag börjar nu” - det är en befriande tanke!