Hoppa till innehållet
En hand visar upp två vänskapsarmband av garn i olika färger.

Så knyter du ett vänskapsarmband

Ett vänskapsarmband kan du göra själv eller tillsammans med vänner. Du kan göra det till dig själv eller ge bort som en present. Vi visar dig steg-för-steg hur du får till ett snyggt armband av färgglada snören.

Du behöver

Ett bord uppdukat med allt du behöver för pysslet.
  • garn
  • sax 
  • tejp
  • måttband eller något annat att mäta med.

Steg 1

Ett måttband ligger uppe, en sax klipper garnet vid 60 cm.

Börja med att välja vilka färger du vill ha i ditt armband. Klipp 60 cm långa bitar av färgerna. Vi klippte 2 lila snören och 2 guldiga.

Tips! Använd inte färre än 4 snören, då blir armbandet väldigt tunt och svårare att knyta.

Steg 2

Fyra trådar är fasttejpade.

När du har klippt dina snören knyter du ihop alla fyra bitarna i ena änden.

Ta en tejpbit och tejpa fast snörena på ett bord. Lägg dina snören i den ordning som du vill ha dem – lila, guld, lila, guld.

Steg 3

Nu är det dags att börja knyta armbandet. Ta snöret längst till vänster och för det över och under snöret direkt till höger. Dra knuten hela vägen upp på snöret och dra åt ordentligt. När du har gjort en knut knyter du en till på samma snöre – du ska alltid knyta två knutar på varje snöre.

Steg 4

Fyra trådar är fasttejpade.

När du har gjort två knutar på det första snöret fortsätter du att knyta på nästa snöre. Då använder du samma snöre som du knöt knutarna med på det förra snöret.

På bilden kan du se att det är en liten knutboll längst upp på det guldiga snöret och att den lila änden sticker ut ur knuten. Knyt två knutar till på nästa snöre och sedan två knutar till på det sista snöret. Nu är du klar med det första varvet!

Steg 5

Fyra trådar har nu börjat bilda ett mönster. De är fortsatt fasttejpade.

Nu fortsätter du på samma sätt. Använd hela tiden snöret längst till vänster för att knyta knutarna och knyt två knutar på varje snöre. På det här armbandet knöt vi alltså totalt 6 knutar på varje varv. Efter några varv börjar det se ut som på bilden.

Steg 6

De fyra trådar fortsätter bilda ett långt mönster. Ytterligare en tejpbit används.

När armbandet börjar bli lite kan du ta en ny tejpbit och tejpa ovanpå armbandet för att det ska bli lättare att knyta knutarna.

Steg 7

De fyra trådar har nu bildat ett flera centimeter långt mönster. Den andra tejpbiten flyttas med neråt.

Tejpbiten kan flytta med neråt när armbandet blir längre och längre.

Steg 8

De fyra trådarna har bildat ett armband.

När snörena börjar bli för korta för att knyta med eller du börjar bli nöjd med längden är det dags att ta bort tejpbitarna.

Steg 9

Armbandet har nu fått knutar på ändarna.

Använd ändarna och knyt ihop dem. Be någon om hjälp att knyta ihop armbandet direkt runt din handled – eller själv knyta fast armbandet på den personen som ska få det.

Nu är du klar och kan matcha armband med din bästa vän eller förälder!

Tips!

En person visar upp två armband på sin handled. Det ena är armbandet är guld och lila, det andra är tjockare i regnbågens färger.

På bilden ser du även ett extra armband som är gjord i regnbågens färger. Det här blir lite tjockare än det andra armbandet för att det krävdes 7 snören (ett för varje färg i regnbågen) istället för 4.

När du knyter vänskapsarmband kan du använda nästan hur många snören som helst, ju fler du använder desto tjockare blir armbandet, och du gör precis likadant som när du har färre snören.

Text och foto: Line Larsson, februari 2024.