Hoppa till innehållet
Illustrerad maskin med knappar, lampor, skorsten.
Illustration: Mattias Lundin

Sagomaskinen

Tänk om det hade funnits en robot som kan skapa en saga med ord som du har hittat på. Tidigare har vi haft en maskin på sajten som kunde det men den har blivit trött och gammal. Kan du hjälpa till?

Skapa en saga med fem ord

För att kunna skapa en saga behöver du ha koll på ordklasserna substantiv, adjektiv och verb. Det kan du lära dig om längre ner! 

Välj fem ord och håll koll på vilket nummer orden har.

1. Välj ett substantiv (en). Exempel: kanin, robot, superhjälte.
2. Välj ett substantiv (ett). Exempel: hus, äpple, paraply.
3. Välj ett verb (grundform). Exempel: hoppa, bråka, sjunga. 
4. Välj ett substantiv (en). Exempel: vattenpistol, gamingstol, hund.  
5. Välj ett adjektiv. Exempel: rolig, arg, galen.

Nu är det dags att läsa upp din saga. Kom ihåg att lägga in rätt ord på rätt nummer!

"Vad händer på biblioteket på natten?"

Det var en gång en (5) (1) som var ute för att (3) på biblioteket. Plötsligt hördes ett väsande från barnavdelningen och ett (2) visade sig under en bokhylla!

- Jag är det olydigaste (2) som finns, viskade det och busade med en (4). Och eftersom en (1) alltid är väldigt påhittig av sig så gömde den sig i en bok. 

När biblioteket hade stängt för dagen tittade den fram. Inget (2) i sikte. Då började den att (3) i smyg.

Vad är substantiv, adjektiv och verb?

De är ord som förklarar hur vårt språk är uppbyggt, språkets byggstenar. Detta kallas grammatik.

Substantiv

Substantiv är alla saker man kan sätta "en" eller "ett" framför, till exempel: ett träd och en blomma. Även namn är substantiv, till exempel Emma, Samir och Norge.

Adjektiv

Adjektiv är ord som beskriver ett substantiv. Adjektivet kan förklara hur ett substantiv ser ut, till exempel ett stort träd, en vacker blomma. Fler exempel på adjektiv är galen, rolig, påhittig. Ett adjektiv kan man alltid "böja" på fler sätt, till exempel rolig, roligare, roligast eller vacker, vackrare, vackrast.

Verb

Verb är ord som visar att något händer eller att ett substantiv gör något, till exempel simma, leka, jobba, sova. I en mening är verbet viktigt för att bestämma om berättelsen händer nu, förr i tiden eller i framtiden. Verbet ändras då till exempelvis "igår lekte jag", "nu leker jag", imorgon ska jag leka". 

Text: Barnens bibliotek. Uppdaterad: april 2024.

Information: Den tidigare Sagomaskinen gick inte att få med sig till vår nya sajt. Vi utreder möjligheten att utveckla en ny maskin.