Select the search type
  • Site
  • Web
Search
 


Vinnare i Bokjuryn 2015

Kategori Bilderböcker

 

» Till hela vinnarlistan

Äskil äter träd av Åsa Lind och Per Gustavsson

Många barn tycker om pasta, korv och glass. Men inte Äskil. Han vill bara äta träd! Han var bara två år när han smakade på en björk, och nu vill han ha sälg och gran och alm (och ibland några räkor eller ett kex). Knapriga kvistar och sågspån på frukostfilen är finemang, tycker Äskil!

 

 

Vinnare i Bokjuryn 2015 Kategori Bilderböcker – Äskil äter träd av Åsa Lind och Per Gustavsson

 

Äskil pockade på uppmärksamhet

Vinnaren i årets kategori Bilderböcker är boken Äskil äter träd av Åsa Lind och Per Gustavsson. Det är en berättelse skriven på rim, om en figur som pockade på sin författares uppmärksamhet under flera år.

– Det känns så himla roligt. Jag har gått omkring med ett leende i flera dagar nu och så fort jag tänker på att vi faktiskt har vunnit, så blir jag glad, berättar författaren Åsa Lind. 

Äskil heter alltså pojken som har huvudrollen i Åsas och Pers bok. En karaktär som dök upp i Åsas huvud under flera år: Äskil äter träd. Det var en mening som kunde dyka upp lite då och då. Till slut så tänkte Åsa: varför?

– Han var en envis typ, men till sist började jag undra varför han äter träd och så började jag utforska honom. Och så älskar jag att rimma, så jag rimmade loss. Att använda sig av rim är en utmaning. Det är en formmässig begränsning samtidigt som det är en lek med ord och rytm, som lägger en dimension till i en text.

Rimmandet spelade även roll för illustratören Per Gustavsson. Rimmat är så precist och lämnar väldigt lite plats för en illustratör. Med en vanlig text kan illustratören läsa mellan raderna och fylla i med bilder, men när texten är rimmad så är utrymmet mellan raderna inte där på samma sätt, så Pers arbete blev lite annorlunda.

– När jag får ett manus så läser jag texten och kan ge input till författaren. Man knådar, lägger till och drar ifrån för att det ska bli en bra berättelse. När man rimmar så är språket redan klart, då får man försöka levandegöra berättelsen med bilder istället och arbeta lite annorlunda. Det är utmanande att till exempel få in älgar på ett vettigt sätt när man till exempel är hos doktorn.

Per Gustavsson vann över sig själv i årets Bokjuryn. Som nummer två i kategorin bilderböcker kom nämligen boken Prinsessan och den fasansfulla Björnen.

– Det är ju så roligt att vinna Bokjuryn. Och en stor överraskning. När man sitter ensam och ritar så tänker man inte på att man ska vinna priser. Och när man kommer båda etta och tvåa, ja då känner man sig oövervinnerlig. 

Åsa Lind

» Högupplöst foto. Fotograf Leif Hansen

» Läs mer om författaren Åsa Lind

Per Gustavsson

» Högupplöst foto. Fotograf Magnus Liam Karlsson

» Läs mer om illustratören Per Gustavsson

» Högupplöst omslag

» Intervjun med vinnarna som worddoc

Presskontakt Rabén & Sjögren: Cecilia Knutsson cecilia.knutsson@rabensjogren.se  010-744 20 94 eller Karl Thorson karl.thorson@rabensjogren.se  010-744 21 32

 

 

 

-1