Select the search type
  • Site
  • Web
Search
 


Vinnare i Bokjuryn 2015

Kategori Kapitelböcker 6-9 år

» Till hela vinnarlistan

Fängelsemysteriet av Martin Widmark och Helena Willis

Fängelsemysteriet är bok nummer 24 i serien om Lasse och Maja.

 

Martin Widmarks olika böcker har vunnit Bokjuryn många gånger förut - detta är 12:e gången en bok han har skrivit kammar hem en förstaplats. Och det är sjätte året i rad som just en LasseMaja-bok vinner!

 

 

I kategori kapitelböcker 6-9 år vann Fängelsemysteriet. LasseMajas detektivbyrå av Martin Widmark och illustratören Helena Willis.

 

Hur känns det att ännu en gång vinna Bokjuryn?

Helena Willis: Det känns underbart kul och lite overkligt! Det är det allra, allra finaste av priser eftersom det är ni som läser våra böcker som har röstat. Vi är verkligen hedrade och glada Martin och jag att våra böcker läses och gillas av så många. Helt fantastiskt!

Martin Widmark: Otroligt fantastiskt! Jag är så stolt!

 

Varför tycker barn att era böcker är så bra, år efter år, bok efter bok. Vilken formel har ni lyckats koka ihop?  

Martin Widmark: Det går mycket på känsla och vi följer kanske ingen formel direkt. Jag tycker att det är viktigt med humor och mys. Sedan försöker jag skriva den absolut klurigaste gåtan jag bara kan - men på ett språk som alla kan förstå.

Helena Willis: Jag tror att det är flera saker. Det är förstås Martins både lättlästa och riktigt kluriga text med mycket humor i som stämmer med mina bilder. Tror vi har lite samma snälla humor. Sen är det kanske så enkelt att det handlar om två barn som alla kan känna igen sig i. Lasse och Maja är så vanliga att de skulle kunna vara ens kompisar. Sen är det också det härliga med att vi har gjort en så lång serie och att man känner sig hemma i Valleby nu och har koll på invånarna som återkommer och gillar att hälsa på i deras stad. 
 

Helena, har du förändrat något i Lasse Maja karaktärerna under årens lopp? Har de fått andra drag? 

Helena Willis: Ja, det har de. Mycket händer omedvetet bara på grund av att det gått så lång tid sedan jag ritade dem första gången. Men det jag tänker först på är att Lasse och Maja kanske har blivit lite mindre knasiga. Medan de vuxna i Valleby fortfarande är väldigt mycket känslomänniskor vilket man ofta ser på dem också. Det är stora gester och mycket mimik. Men jag försöker att vara jättenoga med att man känner igen alla karaktärer från bok till bok. Jag kollar mycket på mina gamla bilder när jag tecknar nya för att hålla reda på frisyrer och kläder och sånt.

Hur mycket vågar man förändra? Och har Valleby blivit större?

Helena Willis: Jadå, Valleby växer hela tiden. Många nya byggnader som fängelset, brandstationen och sporthallen har byggts på sistone. Kartan får fler sidor vartefter. Men den gamla stadskärnan är sig precis lik. Den förändras inte. Vi kikar på kartan hela tiden när vi tecknar och skriver så att allt stämmer med den. Det är mycket viktigt.

 

Som illustratör – hur tänker man? Ger man mer information i bilden än vad som ges i texten? Finns det dolda budskap i bilderna? 

Helena Willis: Som illustratör kan jag förstås lägga in en massa egna saker i bilderna. Jag försöker ha mycket detaljer så att de är roliga att titta på länge. Jag lägger ibland in ledtrådar till lösningen av fallet. Jag ritar en massa saker som bara jag vet är roliga. Jag har tecknat in mig själv och Martin och några av karaktärerna har lånat drag av mina föräldrar, vilket är jättekul. En kompis ville vara med på ett hörn så det är han nu - hans rätt speciella bil står parkerad lite här och var i staden. Allt möjligt sånt.

Martin, du har tävlat mot dig själv i Bokjuryn 2015, med Nelly Rapp. Hur förhåller du dig till de olika karaktärerna i serierna? Är det som med ens barn, att man tycker lika mycket om, men på olika sätt?

Martin Widmark: Exakt så. Man gillar sina olika karaktärer fast på olika sätt. Tänk om de skulle träffa varandra? Va? Nelly Rapp, Lasse och Maja. DET skulle kännas konstigt.


Frågan som alla barn undrar är: Kommer det nån mer Lasse Maja-bok? Och vad kommer den att heta?

Martin Widmark: Jepp. I september kommer MODEMYSTERIET. En världsberömd modeskapare kommer till Valleby.

Martin Widmark och Helena Willis

Fotograf Ulrica Zwenger. Klicka på bilden för högupplöst version.

» Högupplöst omslag

» Om boken på förlagets hemsida

» Om Martin Widmark på förlagets hemsida

» Barnens bibliotek intervjuar Martin

» Martin Widmarks hemsida

» Om Helena Willis på förlagets hemsida

» Barnens bibliotek intervjuar Helena Willis

» LasseMajas hemsida

» Vinnarintervjun som worddoc.

Presskontakt Bonnier Carlsen: jenny.helldahl@bonnierforlagen.se

-1