Select the search type
  • Site
  • Web
Search
 

 

Vinnare i Bokjuryn 2015

Kategorin Faktaböcker

» Till hela vinnarlistan

Jordens mystiska platser av Jens Hansegård och Anders Nyberg

Fast det har forskats och undersökts kring det mesta i världen finns det platser där det händer eller har hänt oförklarliga ting. Lever det ett sjöodjur i sjön Loch Ness i Skottland? Existerar det en Bermuda-triangel i Atlanten, där fartyg och flygplan försvinner spårlöst? Ingen vet, men kanske kan du komma på några bra förklaringar?

 

Vinnare i Bokjuryn 2015 Kategori fakta är Jordens mystiska platser av Jens Hansegård med illustrationer av Anders Nyberg

 

Mystiska, mytiska platser på jorden

I boken Jordens mystiska platser har författaren Jens Hansegård valt ut mystiska och mytiska platser som exempelvis Area 51, Stonehenge och klippformationerna i Gobiöknen. Här kan man läsa om mystiska händelser och gåtfulla myter. Nu har boken vunnit Bokjuryn 2015 i kategorin Fakta.

Duon Jens Hansegård och illustratören Anders Nyberg har tidigare gett ut böckerna Jordens tuffaste djur, Jordens försvunna skatter och Jordens rekordbok. När Jens valde ut platser för den senaste boken så gjorde han det också med tanke på vad Anders gillar att teckna.

– Jag har valt de platser som jag tycker är de mest fantasieggande platserna på jorden och gått helt på känsla. Det har inte varit svårt att välja alls. Till att börja med hade vi två, tre gånger så många platser och har kokat ner det allt eftersom. När jag valde platser så hade jag på känn vad som skulle passa Anders.

Illustratören Anders Nyberg gillar när han kan ta ut svängarna i sitt arbete, som i Jordens Mystiska platser där det handlar om både fakta och fiction.

– Jag tycker att det är roligt med de spektakulära miljöerna, som rymden. Allt det man tycker är roligt som 10-åring. Och det är också väldigt roligt att skildra olika tidsepoker med miljöer och kläder.  

Han använder sig ofta av förlagorna och gör research så att illustrationerna blir så lik som möjligt, men ibland använder han bara sin fantasi.

– Ett exempel är klippformationerna i Gobiöknen. I Jens text stod det att de ser ut som ett övergivet slott och det har jag gjort en egen tolkning av.

Både Jens och Anders är glada över priset, som röstas fram av läsarna själva. Det gör Bokjuryn till något alldeles speciellt.

– Vi är väldigt nöjda med boken, jag är framför allt nöjd med Anders illustrationer och han är nog mest nöjd med ämnena. Att sedan barnen också gillar boken är superroligt, säger Jens Hansegård.

En ny bok är redan på gång, men vad den handlar om är hemligt ännu så länge, men det kommer att bli spännande.

De har ännu inte bestämt hur firandet av Bokjuryn ska gå till.

– Jag vill gärna vänta till jag står med priset i handen och inte ta ut nåt i förhand, säger Jens.

Jens Hansegård

» Om Jens Hansegård på Bonnier Carlsens hemsida

Vi har tyvärr inte lyckats få fram något foto på Jens Hansegård

Anders Nyberg


Foto: Jerker Andersson

» Om Anders Nyberg på Bonnier Carlsens hemsida

» Anders Nybergs hemsida

» Högupplöst bokomslag

» Högupplöst foto på Anders Nyberg

Presskontakt Bonnier Carlsen: jenny.helldahl@bonnierforlagen.se

-1