Select the search type
  • Site
  • Web
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Camilla Jönsson. Fotograf Mikael Ölmestig

Intervju med Camilla Jönsson


Varför blev du författare?
För att jag inte kan låta bli att skriva. Jag har skrivit i hela mitt liv, alltifrån små hästnoveller till långa romaner som fortfarande ligger och samlat damm i byrålådan. Jag älskar helt enkelt att få hitta på mina egna världar och pröva på saker som jag inte vågar eller kan göra i verkligheten. Men det tog ganska lång tid innan jag faktiskt blev författare på riktigt.

Gör du/har du gjort något annat än att skriva böcker?
Jag har haft flera udda jobb bredvid skrivandet, bland annat har jag arbetat som tidningsbud, demonstratör, maskinskötare och konferensvärdinna. Nuförtiden varvar jag bokskrivandet med frilandsjobb för olika tidningar och så leder jag mycket skrivarkurser.

Svart vatten. Första delen i serien

Berätta om en person i dina böcker.
Jag gillar Agnes i Svart vatten, Snöängeln och Bottenlös. Hon är väldigt lik mig själv. Jag var nästan precis som Agnes då jag var i hennes ålder. Jag trivdes bäst för mig själv och ville helst bara läsa på sommarloven. Precis som Agnes tycker jag inte om att bada eller sola. Fast jag brukar säga att Agnes också är mycket modigare än jag är. Hade jag råkat ut för det som händer Agnes skulle jag säkert bara ha sprungit därifrån. Men Agnes är tuff och väldigt nyfiken, och det får henne att stanna kvar även då det blir läskigt.

Hur kommer du på vad du ska skriva om?
Det brukar växa fram ganska långsamt. Det kan börja med att jag kommer på en person, eller ett problem som jag vill utforska. Gradvis tillkommer det sen fler och fler detaljer och när idén är till cirka 50 % klar så börjar jag skriva. Resten får komma medan jag skriver.

Har du nån särskild inspirationskälla?
Jag brukar säga att inspiration finns överallt, hela tiden. Det gäller bara att vara snabb och fånga den. Jag får mycket inspiration från sånt jag själv läser eller ser på TV. Även musik ger mig mycket inspiration. Jag hittar också inspiration i sånt jag själv varit med om, eller som jag hört andra berätta om att de varit med om. Verkliga händelser, helt enkelt. Sen finns det en del saker som bara dyker upp i huvudet på en, utan att man riktigt fattar varifrån det kommer. Ren fantasi alltså. När jag blandar alla de tre sakerna tycker jag oftast att jag får bäst berättelser.

Då jag skriver böckerna om Agnes och Noel har jag till exempel hämtat mycket inspiration från min egen barndom. Och då menar jag inte att jag träffade en massa spöken då jag var barn, men platserna är samma som där jag växte upp. Och många av de sagor och sägner som Agnes och Noel läser om är samma som jag hörde då jag var barn.

Vad är roligast att skriva, skräck eller verklighetstrogna böcker?
Båda är kul var och en på sitt sätt. Jag älskar verkligen att skiva läskiga saker, då kam man hitta på nästan helt fritt. Jag bestämmer ju själv hur mina spöken och monster ska se ut och vara, och det tycker jag är roligt. Det finns liksom inga begränsningar då man skriver skräck. Vad som helst kan hända!

Just därför tycker jag också att det är skönt att skriva verklighetstrogna böcker ibland. Då kan jag tänka mer på hur personerna ska vara och hur de känner sig. När man skriver verklighetstrogna böcker kan man också hämta mycket inspiration från just verkligheten, och det finns mycket intressant att skriva om.

Vad gör du när du inte jobbar?
Läser och dricker te. Gosar och busar med mina katter. Ser på TV (jag älskar bra TV-serier, särskilt skräck och fantasy förstås). Jag älskar hästar och rider på ridskola varje vecka. Jag tycker också att det är roligt att pyssla och måla hästfigurer. 

Vad gör du om du kör fast i skrivandet?
Då går jag och gör något annat en stund. Det är ofta så att jag kommer på de bästa lösningarna på problemen medan jag gör något helt annat. 

Vad är det roligaste med att skriva böcker?
Att jag får bestämma nästan allt själv.

Vad är det svåraste med att skriva böcker?
Att jag måste bestämma nästan allt själv.

Har du några råd till den som vill bli författare?
Skriv! Du blir bra på att skriva genom att skriva. Och kom ihåg att det aldrig behöver bli perfekt på första försöket. Jag skriver om och ändrar jättemycket i mina böcker innan de är färdiga.

Publicerad 20150307
Uppdaterad 20190527

 

Camilla

 

Jönsson

Kortfakta

Namn: Camilla Jönsson

Född: 22 december 1978  

Bor: Halmstad

Har du något favoritcitat i någon av dina böcker?
”Med Noel kunde man aldrig riktigt veta. I morgon kanske han fick en ny idé som han bara måste testa, och då skulle inga förbud i världen hindra honom. Samtidigt var det just det hon tyckte så mycket om med Noel. Han gav sig liksom inte.”
ur Bottenlös

”Det är fortfarande explosioner och stjärndamm. Små kalla gnistrande stjärnor” från Ekon (B.Wahlströms förlag, 2015)

Det här visste du inte om författaren: 
Jag samlar på hästar. Alltså inte riktiga, men verklighetstrogna små modeller av dem.

Länktips:  https://camillajoensson.wordpress.com>

Camillas favoriter

Favoritfärg: Svart och lila

Favoritdjur: Katt och häst

Älsklingsrätt: Vegetarisk lasagne

Favoritgodis: Saltlakrits

Favoritfilm: Är väldigt förtjust i superhjältefilmer

Förebild: Inger Edelfeldt

Favoritresemål: London

Skräckserien Agnes och Noel

Svart vatten. Första delen i serienSnöängeln. Del 2Bottenlös. Del 3Borgruinen del 4

Miras hemlighetVem bryr sig?Spelar roll?Redan tagen

-1