Hoppa till innehållet

Klimatpsykologerna förklarar

Vill du göra något för klimatet men vet inte hur? Är klimatet till och med något som oroar dig? När vi bad er läsare att ställa frågor till oss om era tankar om klimatförändringar kom det in många frågor.

Några av dessa ska klimatpsykologerna Frida Hylander, Kata Nylén och Kali Andersson reda ut.

1. Behöver jag vara orolig för klimatet?

- Det är helt naturligt att vara orolig när man har ett stort problem, som klimatet. Så idag är många oroliga över det. Då behöver man prata med någon som tar dina känslor på allvar och kan hjälpa till att tänka ut olika lösningar.

Om du inte är orolig är det inget fel med det heller, det är inget man måste vara. En del har lätt för att oroa sig och andra oroar sig nästan aldrig. Det viktigaste är att vi hjälper varandra att må bra och gör något åt situationen.

Frida Hylander, Kata Nylén och Kali Andersson står bredvid varandra och ler in i kameran.
Frida Hylander, Kata Nylén och Kali Andersson är legitimerade psykologer som vill hjälpa till att förklara era funderingar om klimatet. Foto: Karin Boo

2. Vad kan hända i framtiden om vi struntar i miljön?

- Miljöforskarna säger att det kommer att bli mer av dåliga saker som redan händer. Till exempel kommer det att bli mer krig, bråk, farliga sjukdomar, brist på mat och rent vatten. Många kommer behöva fly från sina hem.

Det kommer bli fler problem som vi människor behöver lösa, fast vi ännu inte vet vilka de är. Vi är många som jobbar för att det inte ska bli så!

3. Varför är det inte bra för miljön att äta kött? (förutom att det inte är snällt för djuren)

- Allt kött behöver inte vara dåligt, men nästan allt kött framställs idag med metoder som är dåliga. Det går åt väldigt mycket mark och mat till djuren, som man behöver gödsla med konstgödsel. Konstgödsel är väldigt dåligt för miljön.

Bönder använder ofta konstgödsel även till vegetarisk mat, men det går åt mindre av det och mindre mark, så man kan göra mycket mer vegomat av samma resurser.

4. Varför slänger folk skräp och plastpåsar i naturen?

- Många kanske tänker att deras lilla skräp inte spelar någon roll. Dessutom är risken större att folk slänger skräp om det redan är skräpigt. Vi människor gillar att härma varandra och göra likadant.

5. Varför gör typ stadsministern inte mer för miljön i Sverige?

- Det finns ingen enkel anledning till att politiker gör eller inte gör mer för miljön. Men vi vet att politiker lyssnar mycket på folket och vad vi tycker. Vi kan berätta för politikerna att vi vill att de ska göra mer för miljön. 

6. Jag bryr mig om klimatet men orkar inte göra så mycket. Vad kan man småändra?

- Om man inte vet var man ska börja så är det bäst att fråga andra som redan gör saker. Det bästa man kan göra som barn är att prata med dina vuxna om att du vill göra mer för miljön och be dem att hjälpa dig.

Tre tips på vad du kan förändra!

Glad flicka i gul jacka står i en skog med höga bambuträd.

1. Prata med din familj

Prata ihop dig med familjen och se om ni gemensamt kan bestämma er för ett par saker som ni vill göra tillsammans. Låt det hellre vara några få men lite större grejer, än små och många. Till exempel hellre avstå från att flyga än att vara supernoggrann med sopsorteringen.

2. Prata med skolan

Fråga din lärare eller din skola vad ni kan göra i skolan för att lära er mer och bidra till att skolan blir mer miljövänlig. Barn som lär sig om klimatförändringarna i skolan och pratar om det hemma har en stor påverkan på sina föräldrar.

3. Prata med kompisar

Förändra tillsammans med dina vänner eller gå med i en grupp där ni gör saker tillsammans och lär er om naturen. Det finns föreningar, till exempel Naturskolan som kommer ut till skolor, 4H och Friluftsfrämjandet.

Text: Lisa Ahlqvist, november 2019. Uppdaterad: mars 2024.