Robot som läser en bok som det står boktips på

KOLLA KÄLLAN!

 

Här hittar du några tips på hur du kan bli mer källkritisk!

Sant eller fake news?  

 

Kolla källan! - Lär dig att bli källkritisk

Har du hört någon ropa "det är fake news!"? Det betyder att nyheten skulle vara falsk eller inte har en tillräckligt säker källa. Ibland kan det betyda att något ser ut som fakta men visade sig bara vara en persons egna åsikt. Därför är det viktigt att vara källkritisk. Men hur ska man veta om en sida är fake eller inte? Vi tipsar dig med länkar och 5 viktiga frågor du alltid ska ställa dig.

 

Text: Lisa Ahlqvist, 2020

 

Om du har läst eller sett något som du vill berätta för andra är det viktigt att du vet vem som har skapat det du vill dela. Det är viktigt att du alltid tänker efter innan du berättar vidare något du har hört eller delar en nyhet eller en länk. Det kanske inte alltid är sant och du vill ju inte hjälpa till att sprida fake news.

 

Här har vi tipsat om några videor, radioprogram, länkar och lästips för att du ska förstå hur du kan kolla källan. Tipsen är från säkra källor - du får lita på oss eller göra en egen koll! 

 

Farzad och de fem superfrågorna - UR Play - Radio


Farzad lär dig fem bra frågor du måste ställa när du vill kolla om något på nätet är sant. För 6 år+

Farzad ställer 5 viktiga frågor som är bra att kunna när man kollar om något är sant. URplay.

 

Hur vet du det? - UR Skola - Video


Jenny Josefsson fick sparken från sitt jobb på tv eftersom hon aldrig kollade några källor. Nu ska hon istället starta en vlogg om hundar! Hon ger sig ut i en djungel av information för att leta fakta till sin vlogg. Till sin hjälp har Jenny sin källkritiska och trogna hund Kjell och några barn som kallar sig Källkritikerna. Titta på programserien Hur vet du det? För 6 år+

Hur vet du det? Ett program om källkritik för dig som är sisådär 6-9 år

 

Världen online - Sant eller falskt? UR Play - Video

Hur ska man veta vad som är sant eller falskt på nätet? Får man ljuga på internet? Idun träffar elever och lärare på Möllevångsskolan för att prata källkritik. Och vad betyder egentligen "fake news"? För 9 år+

Världen online - Sant eller falskt

 

Bamse lär dig källkritik!


Bamse har en särskild tidning som heter Bamse och källkritik. Fråga efter den på ditt bibliotek eller på skolan! Här kan nämligen den beställas.

Två serierutor från Bamse och mörka skogen. Lånat från serieriundervisningen.se
© Rune Andréasson

Din guide till Digital-Försvararna


Digitalförsvararna - skriv ut ett häfte om källkritikLär dig om hur det funkar på nätet på ett superkul sätt! EDRi jobbar för digitala rättigheter och friheter - till exempel regeringar som vill censurera eller blockera Internet för folk(!). 

 

Så lär du dig att bli källkritisk på nätet - här är 5 frågor du alltid ska få svar på!

 

 Vem?

Vem arbetar med webbsidan? Kan man lita på dem?

SVAR: På alla webbsidor finns det information om vilka som arbetar med webbsidan. Kolla om du kan hitta till exempel Kontakt eller Kontakta oss - du kanske till och med kan höra av dig till de som arbetar med sidan. Det är viktigt att veta om det till exempel är en blogg du läser där en privatperson berättar sina persinliga åsikter eller om det är en organisation eller företag som driver sidan. Om du läser en nyhetsartikel ska det också tydligt stå vem som har skrivit texten.

Varför finns webbsidan? Vill man sprida information eller åsikter? Är någon ute efter att tjäna pengar? 

SVAR: Det är bra att du är medveten om varför sidan finns. Är det för att du ska få information eller är det bara för att ha kul? Vill någon tjäna pengar och sälja kan man vara beredd på att de kommer att prata bättre om sina egna produkter än andra liknande. 

VAD?

Vad för typ av information finns på sidan? Är det mest personliga åsikter eller fakta?


SVAR: På en nyhetstidning kan det finnas både fakta och personliga åsikter. Men om det är en faktatext - en artikel om till exempel en nyhet ska det inte blandas in några personliga åsikter. Nyheten ska bara berättas utan att den som har skrivit texten ska lägga in egna tankar eller vad den tycker. Men på en nyhetstidning finns det till exempel en speciell text som kallas för krönika - där kan den som har skrivit texten berätta om en nyhet med personliga åsikter. Då står det alltid tydligt namn och ofta bild på personen som tycker det. 

NÄR?

När skrevs det som finns på webbsidan? När uppdaterades sidan senast?


SVAR: Det brukar stå allra längst ner på sidan. Om det inte står och du vill veta kan du alltid kontakta de som jobbar på webbsidan. 

HUR?

Hur hittade du sidan? Litar du på den som tipsade dig om sidan?


SVAR: Det vet ju bara du själv förstås. Är det din lärare som tipsade dig? Kompisen? Litar du på dem? Hittade du sidan på Insta? Det är alltid bra att tänka efter hur du hittade till sidan och fråga en vuxen om du blir osäker. 

 

Många brukar säga "om det låter för bra för att vara sant - är det nog det".

 

Tänk på det när du besvarar dina frågor. Lycka till!

 

Livet online - boktips för unga

LÄSTIPS om internet och vad som är sant eller falskt

 

#påskärmen

Värsta bästa nätet - lättläst 9 år+

Mera sant eller falskt från 6 år+

Mera sant eller falskt av Andreas Palmaer och Peter Bergting innehåller 14 historier - en del helt sanna, andra är skitsnack. Läs en berättelse och fundera på vad du tror innan du läser svaret!

Livet online. Lästips för dig upp till 12 år ungefär :)

(Fler tips om källkritik - för vuxna)

Mitt barn på nätet
av Maria Dufva
I den här boken guidar kriminologen Maria Dufva dig som förälder i hur du kan skapa trygga förutsättningar för att ditt barns liv på nätet ska bli just så härligt, roligt och lärorikt som det faktiskt kan – och ska – vara. Hur kan vi vuxna skapa en nyfiken hållning? Hur pratar vi med våra barn om deras liv på nätet? Var befinner de sig alla timmar de sitter med mobilen eller surfplattan och vilka faror finns det? Och hur hjälper vi dem att hitta rätt och inte kliva snett?

I maj 2020 kommer Maria Dufvas bok "Värsta bästa nätet" som lättläst och som riktar sig direkt till barn från 9 år+. 

 

 

Bamsetidningen Bamse och källkritik finns med lärarhandledning

Kurser i källkritik på Webbstjärnan

Källkritik på Internetstiftelsen

Vad är sant på nätet? MIK för mig - digitalt material om källkritik från Statens Medieråd
 

No hate - material om näthat från Statens Medieråd 

-1