Hoppa till innehållet

Allt du behöver veta om Harry Potter

Du kanske är en av de som inte hunnit läsa alla böckerna om Harry Potter än. Ingen fara, här ger vi dig några bra fakta att kunna när du pratar med andra Potterheads.

En skiss av Harry Potters ansikte i svart och vitt.
Bokserien om Harry Potter har sålts i över 500 miljoner exemplar.

Totalt finns det sju böcker som handlar om Harry Potters skolår på Hogwarts. Den första boken heter ”Harry Potter och de vises sten” och skrevs av författaren J.K. Rowling. Där lär vi känna Harry, 11 år, som får veta att han är en trollkarl. Harrys föräldrar dog när han var liten. Han har vuxit upp bland vanliga människor som kallas för ”mugglare” och kan inget om magi.

Men på Hogwarts skola lär Harry sig allt om den magiska världen och om sina egna krafter.  Han träffar också vännerna Ron och Hermione. Redan i första boken ställs han också öga mot öga med Lord Voldemort – mörkrets herre som mördade hans föräldrar.

Sju eller åtta böcker i bokserien?

De första sju böckerna håller ihop och handlar om Harry och hans vänners skolår på Hogwarts. Den åttonde boken ”Harry Potter och det fördömda barnet” finns i två delar och utspelar sig 19 år efter den sjunde boken. Många skulle därför säga att den inte hör till bokserien.

Böckerna har blivit film

Den första boken om Harry Potter kom ut 1997. Snabbt efter att boken hade blivit populär spelades även boken in som film, 2001. Även filmerna om Harry Potter har blivit världssuccéer. Det har spelats in åtta filmer där skådespelaren Daniel Radcliffe spelar rollen som Harry Potter.

Bokserien om Harry Potter har sålts i över 500 miljoner exemplar. I Sverige har över fyra miljoner exemplar sålts. Böckerna är översatta till över 80 språk.

Text: Barnens bibliotek, april 2023.

Viktiga Harry Potter-datum

Mönster med illustrerade moment från Harry Potter-världen så som kuvert, blixtar, runda glasögon i gult och rött.

Här är några datum du bör ha koll på om du pratar med en Potterhead.

2 maj är Harry Potter-dagen

2 maj år 1998 utkämpade Harry Potter sin sista strid mot lord Voldemort på Hogwarts. Den dagen hedras alla som dog i slaget och samtidigt firar vi Harrys seger över Voldemort.

28 juni är Dobbys födelsedag

Den lojala, älskade och fria alfen Dobby föddes den 28 juni. Dobby hjälper Harry många gånger och han är värd en alldeles egen dag.

31 juli är Harrys födelsedag

Den siste juli är Harry Potters födelsedag. Märkligt nog fyller faktiskt författaren J.K. Rowling också år samma dag. Grattis till båda två!

1 september startar skolåret på Hogwarts

Klockan 11 på förmiddagen går Hogwartsexpressen från plattform 9 ¾ på Kings Cross station i London. Väl framme på Hogwarts är det välkomstfest och dags att prova sorteringshatten.

Harry Potter-filmerna i rätt ordning

  • 1. Harry Potter och de vises sten

  • 2. Harry Potter och hemligheternas kammare

  • 3. Harry Potter och fången från Azkaban

  • 4. Harry Potter och den flammande bägaren

  • 5. Harry Potter och fenixordern

  • 6. Harry Potter och halvblodsprinsen

  • 7. Harry Potter och dödsrelikerna del 1

  • 8. Harry Potter och dödsrelikerna del 2