Hoppa till innehållet

Alma och Fanny vill öka kunskapen om dyslexi

När Fanny Eriksson var barn tyckte hon att läsning var det tråkigaste som fanns. Alma Landqvist längtade däremot efter att kunna läsa lika tjocka böcker som sin syster. Båda två tycker att det är viktigt att prata om dyslexi vilket de gör i en podd.

När man är dyslektiker handlar inte dyslexi enbart om läs- och skrivsvårigheter. Det handlar också om känslor kopplade till dyslexin och mycket utanförskap, berättar Fanny Eriksson.

- Man kanske är själv i sin klass med dyslexi. Att behöva gå från sin grupp till lästräning, skolan är ju hela ens värld när man är liten, det gör att man känner sig utanför. Det kan vara väldigt känsligt och det pratas det väldigt lite om.

Fanny Eriksson och Alma Landqvist är ungdomar som sitter i en podstudio med hörlurar och mikrofoner.
Foto: Föräldraföreningen för Dyslektiska barn

Alma håller med. Båda två har upplevt att många inte vet vad dyslexi egentligen är och de vill sätta ljus på frågan. Bland annat utforskar de ämnet dyslexi i DyssePodden, en podd som ges ut av Föräldraföreningen för dyslektiska barn, FDB.

Blandad relation till läsning

Som barn hade de en blandad relation till läsning. Alma ville jättegärna läsa, men förstod inte varför hon inte kunde läsa lika tjocka böcker som sin syster.

- Jag kunde bara läsa Lasse-Majaböcker fram tills jag gick i nian, säger Alma. De var de enda som hade tillräckligt stor text och var så kort att jag orkade läsa.

- Lästräningen var inte rolig eftersom det inte är kul att göra något som man är dålig på. Jag är ändå tacksam för all lästräning jag kämpade mig igenom, för idag är jag duktig på att läsa, säger Fanny.

Dyslexin tar sig olika uttryck

En dyslexidiagnos är inte densamma för alla som har den. Både Fanny och Alma beskriver att de blivit missförstådda många gånger och skolgången har tidvis varit kämpig. Den klassiska beskrivningen av dyslexi är att texten hoppar framför ögonen, men så är det inte för alla.

Dyslexi beskrivs ofta som att texten hoppar framför ögonen, men så behöver det inte vara för alla.
Dyslexi beskrivs ofta som att texten hoppar framför ögonen, men så behöver det inte vara för alla.

- Om jag blir stressad kan det även hända att texten bara försvinner i ett svart hål, berättar Alma.

Fanny säger att det är viktigt att påpeka att det är väldigt olika. Hon är rätt bra på att läsa, hennes största problem är att radhänvisningen inte kopplar.

- När jag ska gå från en ny rad till nästa rad har jag ingen aning om jag var längst upp eller längst ner. Jag kan komma på mig själv med att läsa samma rad flera gånger, säger hon.

Hur är er relation till läsning idag?

- Det går i perioder som med allt annat. Ibland tycker jag det är kul att läsa, ibland tar jag en paus. Men jag upplever alltid att det är roligt att läsa, säger Alma.

- Läsning är inte det roligaste jag vet. Att få en paus från det efter studenten var jätteskönt. Jag vill gärna längta efter att få läsa hellre än att bli tvingad att läsa, konstaterar Fanny.

Text: Annsofie Andersson, maj 2022.

Alma och Fannys bästa råd till föräldrar med dyslektiska barn

Det finns många småsaker du som förälder kan göra för att ditt barn med dyslexi ska få en bra relation till läsning.

Ta reda på vad ditt barn har för diagnos och läs på om dyslexi

- När man får diagnosen får man oftast bara ett papper med skalor. Ta med det till en speciallärare som kan förklara skalorna och hur diagnosen fungerar, säger Fanny.

- Hörseln kan till exempel vara lite bättre hos dyslektiker och vi är ofta bra problemlösare, menar Alma. Ta reda på och visa på styrkorna och inte bara svagheterna.

Läs högt för ditt barn

- Båda mina föräldrar läste högt för mig, säger Alma. Det har gjort att jag förstår det mysiga med att läsa en bok eller att komma in i en berättelse.

Tänk på att läsning inte bara är böcker

- En bekant berättade att hennes son är intresserad av bilar. Hon började då prenumerera på en bil-tidning. Den innehåller mycket bilder, olika typsnitt och olika storlek på texterna som gör att man får en varierad läsning, säger Fanny.

Spela!

- Att koppla ihop det jobbiga med någonting kul är viktigt för att inlärningen ska fungera. Jag älskar Minecraft och lärde mig mycket engelska genom det, säger Fanny.

Här kan du hitta mer information om dyslexi 

Mönster av Äppelhyllelogotypen som är ett illustrerat rött äpple med glad streckmun och stora ögon.

Äppelhyllan på biblioteket

Vi har samlat tips och information för föräldrar, pedagoger och bibliotekarier som vill veta mer om Äppelhyllan. Läs om de olika medierna, få tips på hur du startar en Äppelhylla eller ta reda på bakgrunden till Äppelhyllan!