Hoppa till innehållet
Mönster av Äppelhyllelogotypen som är ett illustrerat rött äpple med glad streckmun och stora ögon.

Äppelhyllan – en tillgänglig plats på biblioteket

Känner du till Äppelhyllan? Alla läser på olika sätt och på bibliotekets Äppelhylla finns material som kan läsas med både ögon, öron eller med fingertoppar.

Äppelhyllan vänder sig till barn med funktionsnedsättningar, men även till föräldrar och pedagoger som vill hitta stöd och inspiration till läslust.

Vi har samlat tips och information för föräldrar, pedagoger och bibliotekarier som vill veta mer om Äppelhyllan. Läs om de olika medierna, få tips på hur du startar en Äppelhylla eller ta reda på bakgrunden till Äppelhyllan!

Läs mer om Äppelhyllan

Så startar du en Äppelhylla

Ska ni starta en Äppelhylla på biblioteket? Här följer några tips om hur Äppelhyllan ska bli en självklar del av bibliotekets verksamhet.

Vad är Äppelhyllan?

Mönster av Äppelhyllelogotypen som är ett illustrerat rött äpple med glad streckmun och stora ögon.

Alla läser på olika sätt och på bibliotekets Äppelhylla finns material som kan läsas med både ögon, öron eller med fingertoppar.

Äppelhyllan kan vara allt från några hyllor eller en hel bokhylla och ibland en hel avdelning på biblioteket. Där hittar du olika tillgängliga medier såsom talböcker, taktilt material, medier med teckenspråk, bliss och pictogram.